Макар официалното честване в редица градове да бе отменено заради

...
Макар официалното честване в редица градове да бе отменено заради
Коментари Харесай

Радев: Не се поддавайте на вируса на манипулацията

Макар формалното честване в редица градове да бе анулирано поради заплахата от болест с ковид, паметта на героите още веднъж бе почетена от хиляди българи. Президентът Румен Радев авансово даде да се разбере, че ще пренебрегне така наречен рекомендация за анулация на качването до паметника поради заплахата от болест с ковид и бе измежду множеството на връх Шипка. С подигравка президентът установи, че България е дала голям принос към международната медицина - съумяла е да изолира два разнообразни варианта на ковид. Според него се оказало, че софийският вариант е доста безопасен и там всевъзможни мероприятия навън са разрешени, до момента в който вариантът на Шипка се оказал доста рисков и мероприятията са били анулирани.

В речта си на върха президентът благодари на хилядите, отишли до " храма на българската героизъм ". " Каква ли щеше да бъде ориста на България през днешния ден, в случай че тези велики българи се бяха поддали на " вируса " на операцията, на " вируса " на страха, на " вируса " на примирението, на " вируса " на слабоволието ", попита той риторично. Радев склони глава пред паметта на хилядите воини от разнообразни нации, които са се сражавали под знамената на съветската войска за освобождението ни от османско робство. " 142 години българската страна устоя на историческите ветрове и запази своя суверенитет, само че той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи през днешния ден да го опазим, да го пазим и в бъдните години ", съобщи Радев. Той уточни, че през годините, а и през днешния ден доста политици са пренебрегвали и оспорвали 3 март. " Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа приложимост. Те атакуваха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя в миналото щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха проваляне. Защото хиляди почтени българи като вас през днешния ден отстояваха историческата памет с разсъдък и със сърцата си, със смиреното си наличие на този връх. Тези хора аз назовавам " опълченците на историческата памет " и това сте всички вие, скъпи сънародници ", съобщи президентът.

Пред Паметника на опълченеца в София вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира, че в никакъв случай не би трябвало да се не помнят петте века иго, униженията и оскърбленията, само че и силата, смелостта и мощното възприятие за принадлежност към един народ - българския. " Свободата нямаше да я има, в случай че не беше Руско-турската освободителна война. Нямаше да я има без Българското възобновление, без Българската православна черква и всички духовни огнища в цяла България, които поддържаха жив българския дух, без националноосвободителното ни придвижване, без Априлското въстание, което разсъни човешката съвест в цяла Европа и Русия ", съобщи тя.

Премиерът Бойко Борисов избра да уважи националния празник единствено със статус във фейсбук. " България през днешния ден не води война с никого. Нищо от предишното не е забравено, само че би трябвало да работим, с цел да не се повтори. Не единствено тъй като българските опълченци са подсигурили с живота си нашата независимост, само че и тъй като близо век и половина по-късно, националната ни идея остава благополучието на България ", написа той.

Паметта на героите бе почетена и в Стара Загора, където участваха ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и депутати от левицата. Никоя административна заповед не може да спре родолюбието, съобщи Нинова, откакто регионалната администрация анулира формалното честване, само че все пак стотици хора се качиха до паметника на Самарското знаме, с цел да склонят глава пред паметта на опълченци и освободители. " Не стига единствено да честваме Освобождението си от турско иго преди 142 години. За свободата се води война всеки ден. Тя желае религия и храброст. Скъпи българи, вярвайте в личните си сили и в общата ни мощ като народ. Отхвърлете страховете си и бъдете смели хора ", прикани тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР