Макар лятото да представлява най-чаканото време от годината, високите температури

...
Макар лятото да представлява най-чаканото време от годината, високите температури
Коментари Харесай

Фактори, увеличаващи шанса от топлинен удар при кучетата

Макар лятото да съставлява най-чаканото време от годината, високите температури могат да се окажат предизвикателство за най-хубавия другар на индивида. Топлинният удар е едно от най-често срещаните незабавни положения във ветеринарната процедура, по тази причина е добре да се срещнем с петте най-рискови фактора, увеличаващи шанса от предизвикването му.

1. Вродени недостатъци или скрити дихателни проблеми

Деформациите в горните дихателни пътища са метода на живот за брахиоцефалните породи - Мопс, Булдог, Френски Булдог, Боксер. Може да ви се костват сладки, само че плосколицевата им конструкция усложнява освобождението на непотребната топлота през дихателните пътища, което е главният метод за изстудяване при кучетата. Те не се потят, за разлика от хората, и неналичието на втори механизъм слага тези породи в номер едно рискова група.

 Померан

Ларингеалната парализа е положение, особено за Сетерите, Лабрадорите и Питбулите. Малките породи – Йоркшир Териер, Померан и Малтийска болонка, въпреки това, за наранени от колапс на трахеята. И двете положения се свързват с тежко дишане и пъхтене за изстудяване, следващо отичане на дихателните пътища, увеличаване на дишането заради подуването и този циничен кръг се повтаря, до момента в който положението не се окаже сериозно.

2. Липса на адаптация

В първия топъл ден евентуално ще се хванете на дълга разходка с кучето си – въпреки то да няма нищо срещу, шансът от колабиране и затруднено дишане е огромен. Всеки собственик би трябвало да е добре осведомен със знаците на топллинен потрес, с цел да помогне в точния момент на любимеца си, преди да е станало прекомерно късно. Сред знаците са прекалено задъхване, щедро ослюнчване (лигавене), учестен пулс и смяна в цвета на венците от светлорозов до пурпурен. Напредналия етап на топлинен потрес се свързва с повръщане и кървава диария, което алармира за топлинно увреждане на вътрешните органи.

3. Престой на открито без достъп до сянка и вода

Специалистите са на единно мнение - стопаните, които отглеждат кучетата си на открито, не трябва да ги слагат в рискова обстановка както в рисково топли, по този начин и в рисково студени дни.

4. Престой в автомобил

 Топлинен удар при кучета

Говорейки за неоправданите опасности, стигаме до безспорната възбрана за оставянето на животинката ни в колата в топло време. Изчислено е, че температурата в купето за минути може да доближи 50 градуса. Леко открехнатият прозорец не е изключително решение на казуса. Ако сте очевидец на оставено животно в кола, можете да се намесите персонално за спасяването му – потърсете притежателя или съответната работа (зоополиция, например), която да ви помогне.

5. Затлъстяване

 Затлъстяване при кучета

Макар да не е присъщ недостатък като тези на дихателните пътища, затлъстяването е от най-главните фактори, имащи роля в развиването на топлинен потрес, увеличавайки уязвимостта на засегнатото животно неимоверно. Освен топлинен потрес, затлъстелите животни имат по-голям късмет от развиване на диабет, сърдечни и ставни проблеми.

Голяма част от непотребната топлота се излъчва през тялото на кучето посредством процеса конвекция. При високи темпераури кръвносните съдове се уголемяват и пулсът се учестява, надлежно притока на кръв към кожата е висок. Когато обаче на пътя е стои пълен пласт мастна тъкан, конвекцията е усложнена и затова много от непотребната топлота остава в тялото, вместо да се освободи. Подобна е обстановката и за дългокосместите кучета (уязвими породи са Нюфаундленд и Пиренейско планинско куче).

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР