Макар и с едни от най-мощните лазери на планетата, американски

...
Макар и с едни от най-мощните лазери на планетата, американски
Коментари Харесай

Странен лед остава замръзнал и при температура от 2000 градуса

Макар и с едни от най-мощните лазери на планетата, американски учени потвърдиха съществуването на свръх-йонен парещ лед, който остава заледен и при температура на половина колкото тази на Слънцето, заяви уеб сайтът "Сайънс алърт ".

Това положение е допустимо при голямо налягане.

Резултатите от опита могат да дадат информация за вътрешната конструкция на планети като Уран и Нептун.

На земната повърхнина точката на шупване и на заледяване на водата варира напълно малко. И двете положения обаче зависят от налягането. Затова точката на шупване е по-ниска на по-голяма височина.

Във вакуума на космоса водата не може да съществува в течна форма. Тя незабавно стартира да кипи и се изпарява даже при минус 270 градуса Целзий - междинната температура във Вселената, след което десублимира в ледени кристали.

Съществува доктрина, че при доста високо налягане се случва противоположното - водата се втвърдява даже при доста висока температура. Учени от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор " следят тъкмо това предходната година. Сега го удостоверяват с нови опити.

Те основават лед VII - кристална форма на леда при налягане 3 гигапаскала - повече от 30 000 пъти над атмосферното, и насочват към него лазери. Резултатът е лед с проводим поток йони, а не електрони. Затова се назовава свръх-йонен лед.

Предложението им за име на новата форма е лед XVIII.

В предходния опит екипът следи единствено общите свойства, като сила и температура. С новия опит разкрива кристалната конструкция на леда.

Използваните великански лазери са генерирали серия от ударни талази, с които водата е компресирана последователно до 100 - 400 гигапаскала - 1 до 4 милиона пъти колкото атмосферното налягане. В същото време е достигната температура от 1650 до 2760 градуса Целзий (на повърхността на Слънцето тя е 5505 градуса Целзий).

Постижението насочва, че планети като Нептун и Уран могат да имат твърда тога като земната, само че построена от парещ свръх-йонен лед, а не от скали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР