Макар да звучи изненадващо, Турция е прекрасно място за отбелязване

...
Макар да звучи изненадващо, Турция е прекрасно място за отбелязване
Коментари Харесай

Коледа в Турция: Какво да очакваме и как да се подготвим

Макар да звучи изненадващо, Турция е прелестно място за отбелязване на Коледните празници. Въпреки че в страната Коледа не се чества и в съответния ден животът продължава обикновено, въпреки всичко има доста места, в които се провеждат коледни вечери, църкви, в които се изнасят литургии, и голям брой празнични базари, предшестващи края на годината.


Турция е доста значимо място за Коледа, както в Демре, където турците считат, че е роден Дядо Коледа, по този начин и в Изник (Никея), където се е провел първият Вселенски събор. Отбелязването на Рождество Христово в Турция може да бъде значимо и пълноценно ", написа изданието " Сабах ".


Градовете Истанбул, Анкара и Измир ще бъдат украсени с празнична украса, до момента в който турците честват новогодишната нощ. Много от познатите алегорични изображения, свързани с Коледа, също ще бъдат показани. Турците освен честват новогодишната нощ, само че и си подаряват дарове по този мотив, което доста наподобява на коледното разпределяне на дарове. Друга традиция в навечерието на Нова година в Турция е да се чества с печена пуйка, което значи, че в множеството супермаркети ще има цели пуйки, в случай че желаете да си приготвите коледна софра вкъщи.

В навечерието на Коледа в Истанбул и други градове ще има голям брой празнични пазари. Тези събития съчетават извършване на покупки на коледни артикули и питиета и забава. Тези широкомащабни празнични фестивали се организират в Истанбул в последните години, само че способстват извънредно доста за атмосферата.


Всяка година се организират няколко обичайни коледни базара, като да вземем за пример " Бомонти Кермес ", който се провежда изгода на дома за възрастни хора " Малките сестри на бедните ". Италианският културен клуб Circolo Roma също организира своя празничен пазар в Портобело всяка година. Международната организация на дамите в Истанбул провежда тържества, в това число среща с Дядо Коледа за децата. Организацията Inter Nations нормално приготвя празнична среща, а ресторантът Pop-Up Dinners Istanbul, ръководен от гурме готвач, чиито вечери се посещават най-вече от чужденци туристи, прави специфична празнична софра, която е чудесна опция да се свържете с други хора, до момента в който празнувате Коледа както прилича.

Ако желаете да отидете на вечеря на открито, в допълнение към някои заведения за хранене, предлагащи коледни ястия, най-хубавият избор са многочислените петзвездни хотели в градовете. Повечето от тях, като да вземем за пример Hilton, Conrad, Mövenpick и Swiss Chalet на хотел Swiss, провеждат специфичен обяд или вечеря, които неизбежно включват печена коледна пуйка и всички останали ястия. Докато в множеството хотели коледната вечеря се предлага под формата на обилен бюфет, в Swiss Chalet нещата стоят по малко по-различен метод. Най-доброто място да се насладите на коледната вечеря е в достоверна хижа и в по-интимна и извънредна конюнктура.

Това, което прави празнуването на Коледа в Истанбул изключително особено, са църквите, които могат да се посетят по това време, с цел да присъствате на среднощни литургии. В някои от историческите църкви в страната в деня и навечерието на Коледа ще се организират литургии на разнообразни езици. От църквата " Свети Микеле " до " Свети Антоний от Падуа " на бул. " Истиклял " и църквата " Вси светии " в Мода, религиозни или не, това е прелестна опция за вас да преживеете достоверна меса в историческа черква, в наличието на общността и да изпеете химни и коледни песни в чест на празника. Турците също посещават тези църкви и палят свещи, до момента в който си пожелават здраве и благополучие.

За доста от хората, живеещи на юг в известните туристически дестинации в Турция, като Бодрум, Далян, Фетие и Анталия, Коледа е обичаното време от годината. В Бодрум, Далян и Фетие годишно се организират огромни празнични базари и то при започване на декември. Това са празнични събития, на които турски и задгранични занаятчии излагат своите творби и е допустимо да се закупи необятна гама от неповторими, смислени и практични дарове. На множеството от тези пазари има и търговци, които продават вносни храни и закуски. На назад във времето звучи празнична музика.

Вместо да разчитат само на първокласните хотели и обилната шведска маса, което също е допустимо при предпочитание, на юг доста заведения за хранене, посещавани от чужденци християни, ще разработят уместно коледно меню за деня, което клиентите могат да поръчат авансово, с цел да се насладят на празника.

Една от най-хубавите празнични обичаи измежду християните в Турция е коледният пикник в Далян. Обикновено се организира на Бъдни вечер, а жителите на Далян са основали традиция да честват дружно на плажа Изтузу. Поставят се маси и хората носят разнообразни ястия, които са приготвили, с цел да споделят и да вземат участие в непринуденото угощение на плажа измежду другари и непознати.

В деня след Коледа на 26 декември, кметът на Бодрум провежда особено събитие в чест на чужденците в района. То става все по-голямо, а предходната година даже имаше концертно осъществяване за хилядите туристи в района. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР