Макар да сме отявлени противници на апокалиптичните прогнози, някои данни

...
Макар да сме отявлени противници на апокалиптичните прогнози, някои данни
Коментари Харесай

Преброяване 2021: Населението на България се топи и остарява

Макар да сме отявлени съперници на апокалиптичните прогнози, някои данни за страната ни са в положение да ни замислят надълбоко. Демографската рецесия се настанява все по-необезпокоявано в България и хвърля черна сянка върху бъдещето у нас.

Населението на България към септември 2021 година е 6 520 314 души. Това демонстрира предварителната оценка на " Преброяване 2021 ", която беше показана на конференция на ръководителя на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

Данните към момента не са публични и следва да бъдат оповестени до края на 2022 година Едва 34% от българите са се преброили електронно по време на акцията, като това е една от аргументите обработката на данните да се забави.

Според Магдалена Костова - директор на дирекция " Демографска и обществена статистика " към Националния статистически институт, се следи понижение на популацията на страната, като това сред 2011 година и 2021 година е най-голямото записано от всички до момента за десетилетие, откогато се прави броене на популацията у нас.

" С 844 000 души или с 11,5% е намаляла страната по отношение на 2011 година. По-голяма част от това понижение се дължи на отрицателните градски трендове и негативният натурален приръст, а също и на хора, които са напуснали страната ", добавя Костова.

Населението понижава и застарява. Ако през 1992 година 24% от популацията е било до 17-годишна възраст, а 14% са били възрастните хора над 65 години, в този момент е тъкмо противоположното – 14% от популацията е до 17 години, а 24% са над 65-годишни.

Освен това се наблюдава продължаващо обезлюдяване на избрани територии от страната. Увеличава се популацията в градовете, като 74% от популацията на страната живее в тях. Спрямо преброяването през 2011 година единствено София усилва популацията си с 14,7%. Всички останали области записват понижение на популацията, като то варира сред -8 и -26%. В селата пък живеят 25,7% от популацията на страната. Най-малка остава област Видин с население 74 хиляди души, а най-голяма е област София с 1,48 млн. души.

Данните недвусмислено сочат, че България се топи с извънредно бързи темпове. Тревожно е обезлюдяването на територии, които оферират доста положителни условия за живот и развиване на стопанската система. Урбанизацията и осезаемата липса на съответна районна политика са някои от аргументите за това.

Парадоксално е, че се нареждаме измежду страните с най-ниската междинна дълготрайност на живота в Европейски Съюз, само че и най-застаряващото население. Ниските равнища на раждаемост са проблем със международен мащаб, а у нас все по-стряскащи са данните за топящото се интензивно младо население, които дават обещание да са на дневен ред още дълго.
Папата порица двойките, които избират домашните любимци пред децата
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР