Макар да бе изгонена на национално ниво, ГЕРБ продължава да

...
Макар да бе изгонена на национално ниво, ГЕРБ продължава да
Коментари Харесай

ГЕРБ до последно ще управлява София като бащиния

Макар да бе изгонена на национално равнище, ГЕРБ продължава да ръководи на локално по този начин, както си знае - безпардонно. Типичен образец за това е София, където макар сложната победа на последните избори на Йорданка Фандъкова, скандалните намествания на правилни партийци и откровени калинки на основни позиции в общинската власт продължава. Последният образец е назначението на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов за нов шеф на Столичния инспекторат. Там Иванов размени предходния началник Веска Георгиева, която умря през юли т.г. Любопитното е, че Столична община не изпрати известие за назначението на новия шеф на инспектората, макар че по традиция Фандъкова осведоми обществеността за всяка своя публична демонстрация. Вероятно на " Московска " 33

 

разчитаха новината да не се разчуе

 

и да не влезе във фокуса на публичното внимание.

Иванов беше освободен като основен секретар на Министерство на вътрешните работи през май от първото служебно държавно управление на Румен Радевзаради полицейското принуждение по време на антиправителствените митинги предишното лято. София бе най-активният град в тези митинги и жителите в него пострадаха най-вече от палките и сълзотворния газ на командваните от Иванов служители на реда. Доказателство по тази причина станаха укривани кадри с битите младежи зад колоните на Министерския съвет, които потресоха цялото общество. Въпреки това единствено няколко месеца след уволнението Фандъкова приюти Иванов в общината на позиция, за която е изцяло допустимо самият той преди този момент да не е подозирал, че съществува.

Назначението на Иванов въобще не е първият случай, в който ръководещите от ГЕРБ трудоустрояват в София свои фрагменти, които преди този момент изрично са посочили и потвърдили, че не стават за обществена служба. Или на които гласоподавателите са показали вратата на избори. Примерите в това отношение са доста, по тази причина е допустимо

 

да се напомнят единствено най-фрапантните.

 

След като гласоподавателите в регион „ Студентски “ споделиха „ не “ на някогашния си кмет Димитър Дилчев на локалния избор през 2019 година, от ГЕРБ незабавно го назначиха за изпълнителен шеф на общинския Център за градска подвижност. Първоначално уверенията бяха, че Дилчев ще работи там краткотрайно, до провеждането на конкурс. Очаквано обаче някогашният областен кмет се яви на този конкурс и също толкоз предстоящо съпартийците му го оставиха на поста.

През близо двугодишния мандат на Дилчев

 

в ЦГМ се обърка всичко, което можеше да се обърка.

 

Именно при неговото ръководство центърът забърка невиждана рецесия с продажбата на билети за градския превоз. Тя стартира, откакто през февруари м.г. от трамваите и тролеите в София бяха демонтирани автоматите, откъдето пасажерите можеха да се доставят с талончета от 1,6 лева Обяснението бе, че следва монтажът и тестванията на валидаторите на новата система за електронно таксуване. Същата така и не проработи на 1 януари 2021 година макар предизборните обещания на Фандъкова. Междувременно поради COVID-19 на водачите от градкия превоз също бе неразрешено да продават транспортни документи. Така в София настъпи недостиг на пунктове за дистрибуция на билети, който продължи до месец май тази година.

Споменатата система за електронно таксуване също към момента не работи по метода, по който служителите в София обещаваха. Въпреки че нейната цена е над 90 милиона от налозите на софиянци и макар че за основаването й се приказва от 2003 година, така наречен билет система към момента не действа в метрото. Там пасажерите и до момента не престават да не могат да се таксуват с банкови карти и смарт телефони, за разлика от тези в наземния транспорт. 

Пак под управлението на Димитър Дилчев столичният градски превоз попадна във

 

финансова рецесия, от която не се вижда по кое време и по какъв начин ще излезе.

 

ЦГМ, който от 2015 година към този момент изплаща банков заем, получи втори заем от общината. Въпреки това сдружението продължи да утежнява икономическите си индикатори, вследствие на което кметството взе решение да разреди с 20 на 100 транспортните средства по част от линиите на градския превоз.

Вината за това бе приписана на коронакризата и на изключителната епидемиологична конюнктура, въпреки да е явно, че проблемите на ЦГМ са главно в мениджмънта. Въпреки очевидната управленска отпадналост, от ГЕРБ освен че не потърсиха отговорност от Дилчев, а даже в противен случай. Както „ Сега “ писа, преди дни персонално водачът на партията Бойко Борисов изиска и получи оставката на дългогодишния ръководител на СОС Елен Герджиков с претекст, че не хвалел и не пропагандирал задоволително това, което партията му е направила за градския превоз в София.

Примерите за въдворяването на провалили се кметове в столичните общински структури може да бъде удължен още. Отново след последните локални избори ГЕРБ откриха топло местенце и на различен изпъден от жителите областен кмет. Става дума за Цветомир Жеков, който до есента на 2019 година управляваше „ Изгрев “. В този регион бяха издигнати немалка част от постройките на известния строител " Артекс ". Камарата от позволения за градежи в региона на Жеков доведоха до голям брой митинги на живеещите там. След като преди 2 година гласоподавателите показаха вратата на кмета си за сметка на представителя на Българска социалистическа партия Делян Георгиев (единственият червен кмет в София), Жеков бе назначен за началник на скандалната общинска компания " Чистота Искър " (междувременно прекръстена на „ Софекострой “). За това сдружение през 2019 година се разбра, че е

 

източвано по жесток метод посредством контракти за наем на техника

 

с частна компания, собственост на крупния предприемач Румен Гайтански, прочут като Вълка, посредством превъзлагане на работа, предоставена й непосредствено от общината без конкурс, посредством заплащания за фиктивно осъществени услуги и така нататък След като Жеков стана началник на „ Софекострой “, нито ръководещите в София, нито самият новоизлюпен шеф дадоха гаранции, че на порочните практики ще бъде комплициран край. 

Списъкът със скандални назначения  на провалили се и изгонени фрагменти на ГЕРБ в Столична община може да бъде удължен и да стане като разказ: през 2020 година Фандъкова направи от бившия кмет на регион " Слатина " Наталия Стоянова шеф на общинското дружество " Гробищни паркове ", а през тази СОС вкара изгубилия кандидат в регион " Оборище " Любомир Ковачев в борда на шефовете на " Столичен автотранспорт ". След това пък някогашният началник на НДК Мирослав Боршош наследи доцент Тодор Чобанов като зам.кмет на София по културата и образованието. И по този начин нататък, и по този начин нататък. Този лист демонстрира, че колкото повече се стесняват териториите за кадруване на някогашната ръководеща партия, толкоз повече нейните дейности стават все по-безочливи и безцеремонни.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР