Макар че се надпреварват да правят дарения, включително и с

...
Макар че се надпреварват да правят дарения, включително и с
Коментари Харесай

Партиите мълчат за замразяването на депутатските заплати

Макар че се надпреварват да вършат дарения, в това число и с отпусканите им от страната дотации, към този момент главните партии подминават тихомълком въпроса за замразяването на заплатите на своите депутати . Възнагражденията им порастват на всеки три месеца и следващото нарастване пристигна тъкмо в този момент – на 1 април, в разгара на рецесията, породена от COVID-19, която вкара в тежко състояние обществените финанси и частния бизнес, и докара до внезапен скок на безработицата в страната.

От ГЕРБ оповестиха, че няма да разясняват пред „ Сега ” въпроса за вероятно заледяване на депутатските заплати. Междувременно партията възобнови пиар акцията си с заричане, че депутатите й ще подаряват по 1/3 от месечните си хонорари за битка с ковид в своите изборни региони. Това обаче е партийно решение, за което обществеността няма по какъв начин да знае дали действително ще се извършва или не.

По-благосклонна към концепцията е опозицията. Депутати от Българска социалистическа партия подсетиха пред „ Сега ”, че левицата на три пъти е предложила да се фиксират заплатите на народните представители, само че постоянно се натъквали на съпротивата на ръководещите и на останалите парламентарни сили. Засега обаче парламентарната им група не е засягала въпроса.

По разпоредбите, които самият парламент е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното приблизително заплащане в държавния бранш за последния месец на предходното тримесечие. В случая се взима месец декември на 2019 година, когато служителите са получавали приблизително по 1416 лева Така излиза, че родните депутати от април 2020 година би трябвало да взимат по 4248 лева главно месечно заплащане.

Това не е всичко – спомагателни пари се поставят на членовете на комисии (15 на сто), зам.-шефовете на комисии (25 на сто), ръководителите на комисии и на парламентарни групи (35 на сто). Шефът на Народното събрание получава с 55% от горната страна от редовите парламентаристи, а заместниците му – с 45% повече. И, несъмнено, има начисления за трудов и професионален стаж (по 1 на 100 за всяка прослужена година), за научни степени и даже „ при осъществяване на предпочитани за страната задания ” – без да се разяснява в правилника какво значи това. Депутатите се употребяват и с спомагателни привилегии във връзка с сътрудници, транспортни, квартирни и други разноски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР