Макар че през годините редица научни изследвания установяват, че работата

...
Макар че през годините редица научни изследвания установяват, че работата
Коментари Харесай

Тъмната страна на работата от дистанция

Макар че през годините редица научни проучвания откриват, че работата от разстояние има редица преимущества, измежду които по-висока мотивираност на чиновниците, по-ниски равнища на стрес и по- висока работливост, нито едно от тези изследвания не взима поради изискванията, в които се намираме сега. Всички тези проучвания преглеждат работата от у дома като персонален избор, а не като нужда, в каквато я трансформира пандемията от COVID-19.

Когато става въпрос за различен метод към работата, така наречен хоум офис дава на служитлеите опцията да подредят работния си ден по метод, който дава отговор най-добре на техните потребности и темперамент. Какво обаче се случва, когато човек няма избор и е заставен да работи от у дома, макар че в никакъв случай не го е правил и че няма такова предпочитание? Могат ли платформите за видеоразговори като Zoom да заменят срещите онлайн, изключително в дълготраен проект? Какви са психически последствия от продължителната работа от разстояние? Трябва ли да се подготвим за тях? Времето ще ни даде отговорите на тези въпроси. Единственото нещо, което знаем за бъдещето, е че никой не знае какво тъкмо ще се случи.

Съществуват обаче притеснителни знаци, или най-малко рационални аргументи, да считаме, че дълготрайната работа от у дома може да има някои отрицателни последици за физическото и психическото ни положение, още повече в случаите, когато тя не е желания от нас вид, а нещо, с което би трябвало да се примирим.

  Самота

Социалната изолираност е изцяло действителен проблем. Когато фирмите не поставят нужните старания за построяването на система за поддръжка и просвета на виртуално и съгласуваност, доста от техните чиновници могат да изпаднат в меланхолия поради възприятието на самотност. Освен това, не всички мениджъри имат нужните качества и подготвеност, с цел да преминат от директното ръководство на такова посредством платформа за видеовръзка.

Тревожност

Несигурността води до терзания. Въпреки всичките приказки за за еластичност, пригодливост и приемане на „ новото обикновено “, множеството хора са устроени по този начин, че да си основават привички, които вършат всекидневието им предвидимо и даже „ скучно “. При неналичието на нормалност ние се усещаме в заплаха. Когато не можем да планираме живота си, усещаме беззащитност. Всичко това означа, че работата от разстояние не е проблем сама по себе си – казусът е в неналичието на изясненост по отношение на какъв брой дълго ще бъдем принудени да работим по този метод. Условията на неизясненост не ни разрешават да вземаме значими дълготрайни решения. – къде да живеем, каква посока да поемем в работата си, по какъв начин да управляваме персоналния си живот и връзките ни с другите.

Стрес

Всички промени в живота вървят ръка за ръка с нараснали равнища на безпокойствие и стрес. По тази причина най-хубавият знак дали даден чиновник ще се оправи добре с работата от разстояние е това дали той го е правил и преди. Има огромна разлика сред хората, които са избрали да работят от у дома преди пандемията и просто са траяли да го вършат и тези, които са били принудени да трансформират метода си към работата. Ако „ новото ви обикновено “ е в действителност същото като остарялото, то вие имате шанс. Повечето хора обаче не попадат в тази категория, като тяхната неумелост в работата от у дома се отразява отрицателно даже на ветераните в отдалечената работа. Хората, които отдавна работят от у дома, би трябвало да се приспособят към тези, които са принудени да го вършат. Това основава стрес и за двете групи.

Няма сурогат на срещите на четири очи

Не е допустимо да заличим изцяло еволюционното си развиване, като сменяем милиони години на директни контакти с софтуерни решения за виртуална връзка. Ако Zoom и сходните на него приложения в реалност ни оказват помощ да пресъздадем частично директният контакт сред хора, то това се дължи главно на необятното човешко въображение. Интересен е фактът, че множеството от технологиите, които използваме, опират до пресъздаването на човешки действия и прекарвания от всекидневието в разнообразни условия. Това е тематика за различен диалог.  В последна сметка обаче хората гледат на виртуалната връзка като на „ на ниска цена копие “ на действителния контакт, който към този момент остава незаместим.

 Позитивната страна

Нещото, което хората ценят най-вече, е гъвкавостта. Международно изследване на ManpowerGroup открива, че наклонността в най-големите компании е да се върви към персонализиране на работата. Иначе казано, хората би трябвало да имат избор за това по какъв начин да правят работата си и в кои часове да го вършат. Тази наклонност е несъвместима с актуалните условия на работа, при които хората са принудени да работят от у дома. В резултат на това напълно скоро доста компании ще стартират да показват като све преимущество способността да дават избор на своите чиновници.

Работата от разстояние има доста преимущества – от подобряването на продуктивността и салдото сред персоналния и професионалния живот, до намаляването на разноските и загубата на време. Работата от у дома оказва помощ за понижаване на тапите в огромните градове, а с това и за запазването на природата. Може да се надяваме, че виртуалния рестарт ще накара мениджърите да трансформират метода си към оценяването на представянето на своите чиновници и ще стартират да отделят повече внимание на постигнатите от тях резултати вместо на времето, което прекарват в офиса. Нека не забравяме и обстоятелството, че хората са извънредно устойчиви и приспособими по природа, като най-трудната част от смяната – първият стадий, към този момент е зад нас. Днес всички се надяваме, че ще излезем от тази рецесия по-добри и по-мъдри от преди.

........................

Томас Чаморо-Премусик , професор по бизнес логика на психиката в Университетския лицей в Лондон, за

Редактор: Георги Георгиев

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР