Мажоритарният собственик на Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова ще притежава

...
Мажоритарният собственик на Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова ще притежава
Коментари Харесай

КЗК разреши на Бориславова да притежава пряко 10% от БАКБ

Мажоритарният притежател на Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова ще има директно близо 10% дял в кредитната институция. Това е видно от решение на Комисията за защита на конкуренцията от 10 юни, което бе оповестено пет дни по-късно. 

Този дял ще бъде добит от следения от самата Бориславова фонд " Сиесайеф “, който е мажоритарен притежател на БАКБ с дял от 55.66%. Другият главен акционер е капиталовият холдинг „ ЕлТиБиАй Холдингс “ ЛЛС с 35.72% дял. „ ЕлТиБиАй Холдингс “ е регистриран по законите на щата Делауер, Съединени американски щати, учреден като частен фонд за дялово вложение, основан с вноските на участващите вложители.

От изложеното от Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че краен заобиколен взаимен надзор върху „ Българо-американска кредитна банка “ упражняват физическите лица Цветелина Бориславова и Робърт Скот Кьонигсбергер.

" В резултат от договорката общият брой на акциите на БАКБ, които са благосъстоятелност или следени от Цветелина Бориславова ще се резервира, а само ще отпадне „ междинното звено “ по веригата на собствеността във връзка с 9,98% от тези акции ", показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Затова съгласно антимонополната комисия планираната договорка няма да докара до смяна в акционерната конструкция, както и няма да се отрази на типа надзор, реализиран все още върху БАКБ и неговите крайни носители. Отделно, Комисията за защита на конкуренцията отбелязва, че сделката не води до смяна в лицата, осъществяващи краен надзор върху „ Българо-американска кредитна банка “ АД и надлежно не е налице централизация. 

Както " Банкеръ " към този момент писа, през май Цветелина Бориславова бе избрана отново в Надзорния съвет на БАКБ. Общото заседание на акционерите на Българо-американска кредитна банка преизбра членовете на Надзорния съвет за нов петгодишен мандат. До 2026 година в надзора на банката остават Цветелина Бориславова, Мартин Ганев и Петър Атанасов.

Нетната облага на БАКБ за 2020 година е в размер на 11.48 млн. лв. след данъчно облагане, с регистриран еднократно отрицателен резултат от предоговорени лихви по заеми за интервала. На годишна база облагата отбелязва спад от 19.81 %. В същото време обаче активите на банката се усилват с 12 на 100 и достигат над 1.868 милиарда лв..

В управителния съвет са основният изпълнителен директор Илиан Георгиев, Васил Стефанов Симов - ръководител на УС и изпълнителен шеф, както и сътрудниците им Александър Димитров Димитров и Лорета Григорова, които също са изпълнителни шефове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР