Мъжкото хоро в Калофер се проведе и тази година, въпреки

...
Мъжкото хоро в Калофер се проведе и тази година, въпреки
Коментари Харесай

Въпреки забраните - калоферци извиха хоро в Тунджа

Мъжкото хоро в Калофер се организира и тази година, макар пандемията, заяви кметът на Калофер Румен Стоянов, предава "Фокус ".

"Празникът мина съвсем както предходната година, макар, че ограниченията трябваше да се съблюдават, само че не скърбя ", сподели Стоянов. По думите му никой не може да ги спре калоферци по никакъв метод, когато става въпрос за обред. "Дори се гордея с тези хора и не се опасявам от санкции ", добави кметът на Калофер. Както предходната година броят на участниците беше към стотина мъже, които извършиха ритуала във водите на река Тунджа, до момента в който пееха песента "Залюбила е Василка " под звуците на тъпани и гайди. Отец Димитри пък хвърли кръста в реката. По традиция участниците в хорото предадоха кръста на най-малкия участник. Тази година това беше Християн Рашков, на 5 години и половина, който влезе в реката на раменете на татко си.

Въпреки защитата на полицията и тази година имаше фенове по поречието на реката, доста от тях без маски. По този мотив Румен Стоянов сподели, че макар апелите да не идват в Калофер и тази година доста хора са пристигнали от всички краища на страната. Хотелите в градчето са били 50% цялостни още от през вчерашния ден.

По мотив не носенето на маски Румен Стоянов сподели, че това си е персонална отговорност на всеки един човек.

Кметът на Калофер тази година не влезе в реката, а го следи извън с цел да покаже, че не е нужно да има скупчване на хора в реката.

В 11.30 часа в Калофер стартира и тържественият обред за отбелязването на 173 години от рождението на Христо Ботев.

Пред паметника на огромния български стихотворец и бунтовник в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата.

Тържествената гала ще стартира с боен обред от двора на Националния музей "Христо Ботев ", в който ще вземат участие представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, поданици и посетители на града.

Слово за живота и делото на Ботев ще произнесе кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов.

В 15.00 часа президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на ще бъде в Калофер. Той ще посети мемориалния комплекс „ Христо Ботев “, паметника на Ботьо Петков, бащата на революционера и стихотворец, както и Национален музей „ Христо Ботев “.

В Калофер Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на ще организира и среща с 5-ма членове на Националното съдружие на кметовете на кметства и кметските наместници в Република България. Очаква се да дойдат кметовете от околните общини Първомай, Садово, Раднево и Стара Загора.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР