Мъжката полова система включва тестисите, надсеменник, семепровод, семенни мехурчета, простатна

...
Мъжката полова система включва тестисите, надсеменник, семепровод, семенни мехурчета, простатна
Коментари Харесай

Мъжкият полов член – пенис


Мъжката полова система включва тестисите, надсеменник, семепровод, семенни мехурчета, простатна жлеза и копулативен орган – пенис. Пенисът или още половият член служи както за осъщестяване на осеменяването, по този начин и за уриниране (през него минава уретрата, която излиза от пикочния мехур и води урината навън). Терминът пенис произлиза от латинската дума penis-което се превежда като „ опашка”.

Мъжкият сексуален член се състои от три елементи – корен, тяло и глава . Коренът е неговата най-задна част, който напред продължава в тялото на пениса – corpus penis и приключва с главичка. Тя има заоблена форма и се уголемява в периферията си.

Пенисът е богат на нервни окончания. Те имат отношение към ерекцията, която е нужна за реализиране на копулацията – половия акт. Сред бозайниците човешкият пенис е с най-големи размери по отношение на тези на тялото.

Тялото на пениса се състои от две пещеристи и едно спонгиозно (гъбесто) тяло . Тези структури имат главно значение за реализирането на ерекция. Гъбестото тяло се намира от долната страна на пениса, а в горната му част – паралелно се разполагат двете пещеристи тела. Дисталната (крайна) част на гъбестото тяло образува главата на пениса. Тя от своя страна е покрита с кожна дипла, наречена препуциум, захванат за главата посредством така наречен „ юздичка” или френулум. Изтеглянето обратно на тази кожна дипла води до разкриване на главата на пениса.

Свързани публикации.. Мъжка полова система - надсеменник и семепровод 0 Мъжка полова система – от тестисите до пениса 0

По вътрешната повърхнина на препуциума се намират така наречен жлези на Тисон, които са най-гъсто ситуирани в региона на юздичката. Тези жлези отделят секрет със характерна миризма и дружно с излющените епителни кафези образуват смегмата.

През гъбестото тяло минава уретрата, която се отваря на повърхността на главата на пениса. Уретрата съставлява и общ канал, по който минава урината и се изхвърля спермата при еякулация.

По време на пубертета пенисът, дружно с тестисите стартират да се развиват с по-бързи темпове, като всекидневно до 17-18-годишна възраст този напредък приключва.

За междинни стойности на дължината на пениса, във въздбудено положение, се одобряват към 14см. Приблизителната междинна обиколко на пениса е в границите на 12см.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР