Мъжка работа“ ли е политиката в България и каква е

...
Мъжка работа“ ли е политиката в България и каква е
Коментари Харесай

Ренета Инджова: Свикнахме да живеем в условия на мафия



„ Мъжка работа “ ли е политиката в България и каква е ролята на личността на политическата сцена в местен и световен проект?

Темите разяснява в “Нашият ден “ Ренета Инджова – някогашен министър председател на България.

“Абсолютно – личността оказва огромно въздействие на поста министър председател, изключително в общества, в които няма политическа традиция . Социалната конструкция е неоформена . Единият споделя, че е десен, само че би трябвало да си изразител на ползите на едно капиталистическо общество или група. Другият бил ляв, но съставлява левите олигарси. Третият се счита, че е в средата, а в действителност желае да бъде и от двете страни.

Личността, в условия, когато не е построена традицията и опцията да се рекрутира от обществото оня, който съставлява обществената конструкция – тези, които съставлява, несъмнено, че личността е значима .

Та не беше ли личността на диктатора 36 години нещото, което определяше даже и дали можеш да разказваш вицове, или ще си мълчиш. И в този момент, когато неговият охранител е станал за смях на целия свят, и вие казвате – той три мандата, пък аз три месеца. Ами той за тези три мандата направи лицето на България такова, че аз не знам какъв брой десетилетия са нужни, с цел да почистим този облик . “

Призовава

“Имах разбирането до неотдавна, че дамите са по-устойчивата и по-отговорната част и с повече морал във всичко, което вършат. От у дома до работата. Разчитала съм на това. Дълги години по света съм обяснявала, че това е нещото, което България, без значение от изостаналостта си, има като извънредно преимущество и самият факт на моята политическа биография го потвърждава .

Имам апел към дамите, които ще вземат участие в каквото и да било в публичния живот, заради моралната рецесия, в която нашето общество изпадна. Сега вярата ми е, че изправящата функционалност и роля още веднъж се пада на дамите.

Обръщам се към дамите, които са жертва на издевателства, това отношение, което моделът Борисов към всички, които работят в публичния бранш прояви. Онази приласкателна и прелъстяваща мощ, която той до ден-днешен продължава да ползва към дамите. Като започнете от неговите най-близки, които му вършат облика, и стигнете до тези, които са си на работното място и би трябвало да бъдат прегръщани, с цел да бъдат снимани. Неща, които по света са неприемливи. Всеки си пази достолепието и не желае да бъде подлаган на каквото и да било оскърбление. Никаква “Истанбулска спогодба “ не е нужна, с цел да могат дамите да се изправят против това зло, което ги унижава .

Обръщам се от чиновниците на здравните министерства, които са приютили нашия министър председател в оставка, през учителите, през съдиите – дами, през прокурорите – дами, през всички, които по един или различен метод се съгласяваха да изповядват и да бъдат употребявани в този морал на послушание, на оскърбление и на преобразяване на всичко в една такава гнусна политическа, социална, обществена атмосфера, която ни прави за срам пред целия свят . “



Най-важното сега

“Да стигна до това да приканвам една част от обществото в лицето на дамите да се изправят. За морално изчистване и видоизменение изобщо на държанието ни всяка минута, всяка секунда. Това значи, че нещата са стигнали до там, където общите стандарти, общото държание – виждате, желаят все да се приказва, концесионира, да се вършат сделки едни с други. Като се има поради, че целият ни механизъм на развиване до момента на тази основа е бил основан. Аз разгадавам, че когато една обстановка се е трансформирала в покруса, един катарзис е нещото, което ще освободи обществото. Тази мъртва хватка, в която сме. “

Защо още приказваме за мафия

“Защото свикнахме да живеем в условия на мафия . Може би българинът си харесва да има някой, който да го пази от други. И мафията в България извършва тази роля. Той седи и чака тази мафия да е благосклонна към него. И в последна сметка да има за всички. Този стандарт е нещото, с което съм се борила към този момент 30 години. Нещата циклично се повтарят още веднъж. Ако забелязвате, още веднъж стартира утихване по въпроса – ще се прави ли интервенция “чисти ръце “ . Ще се реализира ли правдивост и отмъщение, а това е, което хората желаят и те го желаят 30 години. Но го желаят по някакъв неизречен метод. В последните 10 месеца излязоха на улицата и желаят единствено и само това.

Искам да насочва предизвестие – новите политици, в случай че считат, че още веднъж ще се опитат да се изплъзнат от този първи и най-съществен императив на нашия живот през днешния ден, този път ще се излъжат.

За тези 30 години България продължи да съществува без контра и салда на властта в лицето на правна и правосъдна система . Продължи да съществува в дундурканията на една медийна система, която е отстъпила едно място обратно в независимост на изложение – не 112-о място би трябвало, и 140-о място за нас е доста! Тези две сфери са главно отговорните за невъзможността българското общество да излъчи сили и генератори за наказване и отмъщение за закононарушения . Ние тук знаем, че живеем в най-безнаказаната, в най-корумпираната, в най-невъзможната – даже да се покаже истината за системата, в която живеем – страна . “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР