Мъжете основно извършват доставки, а жените са по хотелите и

...
Мъжете основно извършват доставки, а жените са по хотелите и
Коментари Харесай

Все повече българи в Англия се местят в Шотландия

Мъжете главно правят доставки, а дамите са по хотелите и частните домове

Една от аргументите за подема на националистите освен в Германия е бежанският поток към Европа, предава БНР. След рецесията 2015 година в този момент натискът по границите още веднъж е огромен. И в случай че в множеството европейски страни се поставят старания за ограничение освен на незаконната миграция, а въобще на търсещите по-добър живот бежанци, в Шотландия са удовлетворени и признателни на имигрантите. При все, че там ръководи Шотландската национална партия. Може даже да се приказва за куриоз, тъй като шотландските националисти поддържат прилива на работна ръка и това даже заляга в тяхната партийна стратегия в устрема им към самостоятелност.

Единбург е столицата на Шотландия, само че Глазгоу е най-големият град. Тук сравненията с Лондон са неизбежни, тъй като по улиците на града могат да се видят хора от всякаква раса и принадлежност. Между другото, от ден на ден българи напущат Англия и идват в Шотландия.

Греъм Кембъл е член на Шотландската национална партия, колоритна персона, музикант и стихотворец - през 2017 година става първият градски консултант в Глазгоу, който е от афрокарибски генезис. Кембъл е прочут с всеотдайността си да оказва помощ на бежанци и мигранти, на младежи да намерят място в живота си, да пази пъстрото културното завещание.

Запитан по-отворена ли е Шотландия по въпроса за имиграцията, Грейм Кембъл разяснява:

" Тук имаме по-различен метод. Това не значи наложително, че сме по-отворено към имиграцията общество, а по-скоро, че сме по-склонни да я одобряваме. Шотландия е огромна страна с малко население. Нашият проблем е, че с обезлюдяването на планинския регион Хайландс и някои от по-малките градове имаме потребност да идват повече хора. Освен това има браншове от промишлеността, които са изцяло подвластни от имигрантите, като да вземем за пример хотелиерството и ресторантьорството, риболовът, рибните заводи, селското стопанство, опазването на здравето, обществените грижи. Всички тези браншове са в рецесия, поради Брекзит. Имаме дефицит на личен състав в тези браншове.

Освен това популацията на Шотландия е малко по-застаряващо от това в Англия и Уелс, тъй че демографски се нуждаем от по-млади хора, които са в трудова възраст. Ето за какво дебатът за мигрантите и демографията през последните 30 години у нас е по-различен спрямо Англия. По това се разграничаваме и аз мисля, че сме по-добре готови да приемем, че имигрантите имат позитивен принос. Това се отрази и на гласуването на шотландците на референдума за Брекзит. Брекзит лишава служащите мигранти от Европа от равни права и ги третира като трета класа хора.

Не съм сюрпризиран, че българи минават на север от символичната граница с Англия, тъй като хората имат потребност да бъдат в среда, в която ще се усещат признати.

Политическият пейзаж в Шотландия наподобява малко необичайно, тъй като ръководещата Шотландска национална партия е подкрепяна по въпроса за независимостта от Зелената партия, с чиято помощ има болшинство в Народното събрание в Единбург. Но това не е единствената допирна точка сред двете партии ", разяснява Антъни Карол, член на Зелената партия, работещ в кметството в Глазгоу:

" Има някои общи позиции по въпроси на вътрешната политика. Шотландската национална партия е нещо като социалдемократическа партия вляво от центъра, до момента в който Зелените в Шотландия сме още по-ляво насочена партия. Ние може би сме най-лявата партия в Народното събрание. Така че се опитваме да дърпаме нещата по-наляво и съумяваме да притеглим хора, които обичайно поддържат Лейбъристката партия. Няколко са главните стълбове в политиката на нашата партия: климатична правдивост, обществена правдивост, локална народна власт. Затова поддържаме независимостта не през националистическата призма, а през призмата на демокрацията, тъй че решенията да бъдат вземани на допустимо най-ниско локално равнище. "

Това конкретизиране за Зелената партия не е маловажно, тъй като на процедура тя е единствената друга показана в Народното събрание партия, която поддържа независимостта и в случай че има разнобой в политиката с националистите, в това число и за миграцията, това единствено ще отслаби идеята за самостоятелност.

Дали Шотландия е по-отворена за миграция?

" Да, може да се каже. Но в случай че погледнете изследванията на публичното мнение ще видите, че разбиранията за миграцията в Шотландия не е доста по-различно от това в Англия. Зависи къде сте в Англия. Но в случай че анализирате държанието на тези, които поддържат независимостта, ще видите, че националистите са доста по-отворени към мигрантите, в сравнение с юнионистите, което е изненадващо. Шотландската национална партия споделя, че поддържа миграцията по демографски аргументи. Всъщност, всички партии в шотландския парламент я поддържат, даже консерваторите ", акцентира Майкъл Кийтинг, професор по политика в университета в Абърдийн и общоприет секретар на Кралското общество в Единбург.

" Националистите съумяха да преформатират въпроса, т.е. не става дума за просвета, а за демография и стопанска система. Трябва ни работна ръка. Понякога сътрудници в Лондон ми споделят: " Вие нямате имиграция в Шотландия ". Това не е правилно, 18 % от популацията на Единбург са имигранти. Това е доста висок %. Не е като Лондон, само че е по-висок от останалите градове в Англия. Тук има и доста бежанци. Приехме два пъти повече украински бежанци на глава от популацията, в сравнение с Англия. "

Кои са секторите, които най-вече се нуждаят от работна ръка?

" Навсякъде има потребност. Ако вземете браншове като селското стопанство, там потребността е голяма. Във висшето обучение също. В моя университет в Абърдийн всеки четвърти професор е от Европа. Същото важи и за студентите от чужбина. В Единбург ситуацията е същото. Тук става дума и за едно по-дългосрочно демографско предизвикателство. Кой ще ни заплаща пенсиите един ден? Ние сме застаряващо население ", акцентира Кийтинг.

" Имаше рецесия преди 20 години, когато популацията на Шотландия бе на път да слезе под 5 милиона. Това бе психически значимо, тъй като ние сме били под 5 милиона повече от 100 години и това подейства като тревога. Оттогава се следи нарастване на популацията, само че то е напълно с помощта на имигрантите, а не на естествения приръст. Ето за какво има консенсус за имиграцията, това просто е значимо. Същото се случва и в цялото Обединено кралство. Подкрепата за имиграцията в Обединеното кралство се усили след референдума за Брекзит. "

Къде се вписват най-много българите в този поток от работна ръка?

" Мъжете главно правят доставки. Говорим всеобщо - в строителсвото, диливъри. Малка част има от по-младите, които са приключили тук, към този момент си работят по специалността. Имаме хора, които работят в банки и други такива институции, само че това е доста дребен % от общата маса. Като цяло българите в Шотландия са сред 7 и 12 хиляди. Тази разлика от 5 хиляди почти се явяват сезонните служащи, които идват. Това са фермите към огромните градове. Берат се най-вече зеле, ягоди и гъби. Има няколко гъбени ферми, които са доста огромни. Има много рибни заводи, които също поемат много огромна част - и мъже и дами. Иначе дамите са главно по хотелите и почистване по домовете. Сега много към този момент се ориентираха към частен бизнес - фризьорство, маникюр, само че отново това е доста дребна част. Голямата част е по заводи, фабрики, ферми и хотелите ", споделя Спас Янев, който от 26 години е в Шотландия и с изключение на доста други действия, които развива, е шеф на българското учебно заведение в Единбург:

Лесли Ридок е известна шотландска журналистка, писателка и общественичка, която с изключение на, че е в челото на акцията за самостоятелност, е и корав покровител за правата на мигрантите.

" Нещо доста удивително се случи през 2021 година, когато един ден, рано на разсъмване, двама индийски готвачи, работещи в Глазгоу, бяха качени във ван от Министерството на вътрешните работи, с цел да бъдат депортирани. Мъж легна пред автомобила и го спря. В рамките на час се събраха хиляди хора. Това бе вследствие на обява в група в една от обществените мрежи, основана от шотландци в Глазгоу за попречване на депортирането на имигранти. Групата бе основана през 2005 година. Ванът по този начин и не можа да потегли и двамата имигранти бяха освободени. Същото се случи и в Единбург предходната година на площад „ Никълсън “, напомня Ридок.

" Тези две събития се трансфораха в основни за Шотландия, тъй като изпратиха обръщение: " Искаме да сте тук. Искаме и други хора да идват. Ние сме отворена страна, борим се против расизма и ви одобряваме - вие сте новите шотландци ". Има една доста фамозна фраза, казана от нашия публицист и стихотворец Уилям Макилвани: " Ние сме нация-мелез ". Ние се гордеем с това, ние сме нация-мелез, само че може би въпреки всичко не сме задоволително мелез. Надявам се, че Шотландия ще бъде място, където всички ще бъдат приветствани откакто станем самостоятелни.

Тук не е същото като на юг от границата. Важно е да се каже, че Англия е в клопката на заблудата на предишното си великолепие. Изумително е по какъв начин интелигентни хора не престават да мислят, че Англия е нещо доста особено. Няма такова нещо, това е просто друга страна. ОК, в миналото Англия ръководеше света посредством мощ, грубост, обири и въздействие. За наслада, тези дни са минало. Днес Англия е във втората половина на всички международни ранглисти като се изключи една. Тя оглавява класацията на Организацията за икономическо съдействие и развиване за най-неравноправно общество. Е, отлично! В Шотландия ние не изпадаме в такава самозаблуда. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР