Мъжете и жените в Румъния се пенсионират на еднаква възраст.Нов

...
Мъжете и жените в Румъния се пенсионират на еднаква възраст.Нов
Коментари Харесай

Равенство! Мъжете и жените в Румъния се пенсионират на еднаква възраст

Мъжете и дамите в Румъния се пенсионират на идентична възраст.Нов законопроект за пенсиите преглежда румънското държавно управление. Той планува най-малък застрахователен стаж от 15 години за дамите и мъжете и 35 години цялостен застрахователен стаж.

Мъжете и дамите в Румъния се пенсионират на идентична възраст

Премиерът Марчел Чолаку желае новият закон да влезе в действие от 1 януари 2024 година, означават румънските медии.

В законодателната самодейност е залегнало и увеличение на възрастта за пенсиониране на дамите на 65 години с опция за поддържане на интензивност до 70 година, написа румънският вестник “Адевърул ”.

Тази мярка би трябвало да влезе в действие от 2035 година

Жените, които са родили и отгледали деца до 16-годишна възраст, се употребяват от понижение на възрастта за пенсиониране с 6 месеца за всяко дете, като за развъждане на две деца възрастта се понижава с една година, за четири деца – с две години, за шест деца – с три години. Минималният размер на вноската ще се усили според от развиването на продължителността на живота в Румъния.

Що се отнася до предварителното пенсиониране, то може да бъде получено до 5 години преди постигане на общоприетата възраст за пенсиониране, в случай че лицето има 5 години повече от цялостния застрахователен стаж. Пенсията за ранно пенсиониране може да се получи, в случай че лицето е работило 40 години.

При навършване на пенсионна възраст пенсията се пресмята автоматизирано.

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР