Мъж започна да чува Бог“ след като направи рядка реакция

...
Мъж започна да чува Бог“ след като направи рядка реакция
Коментари Харесай

Мъж започна да чува Бог след прием на антибиотик

Мъж стартира да „ чува Бог “ откакто направи рядка реакция към антибиотичния си медикамент, оповестяват лекарите му в списанието BMC Psychiatry.

50-годишният мъж си резервира час и отива в болница за консултация за пневмония, където му предписват амоксицилин-клавуланова киселина – смесен антибиотик, нормално употребен за лекуване на бактериални инфекции – и го изпращат да си върви. Когато респираторните му признаци не изчезват обаче, той се връща в болничното заведение, където стартира да приема различен антибиотик – кларитромицин.

„ Два дни след второто определяне на антибиотик, членовете на фамилията му означават прогресивна смяна в неговото държание – необикновена за индивида логорея (склонност да приказва много), нервност, нараснала физическа интензивност, нараснало въодушевление “, написа медицинския екип, като се въздържа да спомене най-забележим признак. „ И счита, че може да чува самия Бог. “

Пациентът – който не е имал анамнеза за психологични болести, банкет на опиати или корист с алкохол и в никакъв случай преди този момент не е приемал антибиотици – оповестява на лекарите, че в първата нощ от курса на първите си антибиотици се усеща като че ли умира, и стартира да има слухови халюцинации, при които „ чува Бог, който му приказва и споделя, че е определен за специфична задача “.

 The Baptism of Christ (Verrocchio & Leonardo)

Психиатричната оценка удостоверява признаците, разказани от членове на фамилията. Вместо да стартира антипсихотично лекуване незабавно – защото пациентът частично осъзнава, че гласовете, които чува, са халюцинирани – екипът взема решение да спре кларитромицина, като схваща, че в случай че не работи, може да са нужни антипсихотици. Когато кларитромицинът е отстранен обаче, признаците му понижават бързо в продължение на 12 часа, до момента в който пациентът не осъзнава по-пълно, че това, през което е минал, са заблуди.

„ Тъй като пациентът е на 50  години, без психиатрична анамнеза, като се има поради тясната времева връзка сред приема на кларитромицин и маниакалния епизод в допълнение към бързото облекчение след прекъсване на кларитромицин, диагнозата на индуциран от кларитромицин маниен епизод е непокътната в този миг като диагноза по метода на изключването “, написа екипът в своя отчет. „ Счетохме това събитие за евентуална нежелана странична реакция от лекарството. “

Пациентът още веднъж е изписан. Този път обаче той е подложен на първичния антибиотик – амоксицилин-клавуланова киселина – за неговата пневмония. Но признаците му се връщат съвсем незабавно като в среднощ той стартира да чува гласове още един път и се връща в болничното заведение на идващия ден.

Екипът написа, че епизодите на антибиомания са най-чести след курсове с макролиди, хинолони и противотуберкулозни антибиотици, всичките от които са свързани с понижаване на гама-аминомаслената киселина. Лекарите не са сигурни дали реакцията сред двата типа антибиотични медикаменти в този случай е отговорна за епизода, или мъжът е получил две обособени реакции към обособените антибиотици.

„ Съответната роля на всеки антибиотик по време на епизода е мъчно да се обясни, защото пациентът е имал слухови халюцинации след банкет на амоксицилин, които не престават дружно с маниакални клинични признаци с кларитромицин и втория курс на амоксицилин. Независимо от това, фармакодинамичното лекарствено взаимоотношение сред двата антибиотика може да бъде впрегнато в догадка, защото е известно, че и двата провокират такива епизоди “, написа екипът в отчета си.

„ Предполага се, че пациентът, показан тук, е имал психиатрични признаци два пъти, с два разнообразни антибиотика, наблягайки смисъла на самостоятелната биологична сензитивност. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР