Мъж от САЩ стана първият човек в света, на когото

...
Мъж от САЩ стана първият човек в света, на когото
Коментари Харесай

За първи път: Трансплантираха сърце от прасе на човек

Мъж от Съединени американски щати стана първият човек в света, на който е трансплантирано сърце от генетично модифицирано прасе, предаде BBC.

57-годишният Дейвид Бенет се усеща добре три дни след пробната седемчасова процедура в Балтимор, оповестяват лекарите. Трансплантацията е била последна вяра за избавяне на живота му, макар че към момента не е ясно какви са дълготрайните му шансове за оцеляване.

" Сигурна гибел или тази трансплантация - това бяха вариантите ми. Знам, че е изстрел в тъмното, само че това е последният ми късмет ", разяснява американецът дни преди интервенцията.

Лекарите от Медицинския център на Университета в Мериленд получават особено позволение от медицинския регулатор на Съединени американски щати да извършат процедурата. Бенет не е отговарял на изискванията за трансплантация на човешки орган, тъй като е бил в доста неприятно здравословно положение.

За медицинския екип, направил трансплантацията, тя е кулминационната точка на дългогодишни проучвания. Хирургът Бартли Грифит съобщи, че операцията ще приближи света " с една крачка до разрешаването на рецесията с дефицита на органи ".

Отдавна се обмисля опцията за потребление на скотски органи за така наречен ксенотрансплантация, с цел да се отговори на търсенето, а потреблението на свински сърдечни клапи към този момент е необятно публикувано.

През октомври 2021 година хирурзи в Ню Йорк оповестиха, че успешно са трансплантирали свински бъбрек на човек. В този случай обаче реципиентът е бил в мозъчна гибел без вяра за възобновяване.

Дейвид Бенет обаче се надява, че трансплантацията ще му разреши да продължи живота си. В продължение на шест седмици преди интервенцията той е бил прикрепен към леглото и е бил прикован към уред, който го е поддържал жив, откакто е бил диагностициран с неизлечимо сърдечно заболяване. В понеделник бе обявено, че той към този момент диша независимо.

Но какво тъкмо ще се случи по-нататък, не е ясно. Свинята, употребена за трансплантацията, е била генетично модифицирана, за да се изключат няколко гена, които биха довели до отменяне на органа от организма на мъжа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР