Mъж на средна възраст от Великобритания бе хоспитализиран, тъй като

...
Mъж на средна възраст от Великобритания бе хоспитализиран, тъй като
Коментари Харесай

Мъж повръща месеци наред, след като приема витамин D в дози, 400x над препоръчителните

Mъж на междинна възраст от Англия бе приет в болница, защото е приемал съвсем 400 пъти по-високи дози витамин D от целесъобразните.

Редица проучвания демонстрират, че поддържането на здравословни равнища от витамин D през пандемията има редица изгоди за организма. Истината обаче е, че така наречен „ хипервитаминоза D ” (или предозиране с витамин D) стартира да се следи все по-често. И това не е нещо, което би трябвало да подценяваме.

„ В международен мащаб се следи наклонност към хипервитаминоза D – клинично положение, което се характеризира с нараснали серумни равнища на витамин D3 “, пишат създателите в новия медицински отчет, оповестен в BMJ Case Reports .

Периодът на полуразпад (времето, което е нужно за едно количество да намалее на половина от първичната си стойност) на витамин D е към 2 месеца. Ето за какво признаците от предозирането с него могат да траят няколко седмици, споделят създателите.

Що се отнася до мъжа от Англия, той е признат в болница със признаци на непрекъснато повръщане, гадене, крампи в краката, коремни болки, звук в ушите, сухота в устата, засилена жадност и диария.

Симптомите му траят близо 3 месеца и преди да потърси здравна помощ, отслабва с цели 12,7 кг. Те стартират за първи път почти месец, откакто се подлага на натоварен витаминозен режим (по съвет на неговия хранителен терапевт). Мъжът взема решение да прибегне до сходна терапия, откакто страда от редица здравословни проблеми, в това число туберкулоза, струпване на течност в мозъка, продължителен синузит, бактериален менингит и израстък във вътрешното ухо.

След като се съветва с хранителен терапевт, мъжът стартира да приема над 20 хранителни добавки, продавани без рецепта:

- Витамин D 150 000 IU (препоръчителната ежедневна доза е 400-800 IU);

- Витамин K2 100 микрограма (препоръчителната ежедневна доза е 100-300 микрограма);

- Витамин C;

- Витамин B9 (фолиева киселина) 1000 микрограма (препоръчителната ежедневна доза е 400 микрограма);

- Витамин B2 (рибофлавин);

- Витамин B6;

- Омега-3 2000 мг два пъти на ден (препоръчителната ежедневна доза е 200-500 мг);

- Както и комбинация от други витамини, минерали, пробиотици, боракс на прахуляк и натриев хлорид.

Щом стартира да демонстрира първите признаци, мъжът стопира питателните добавки. Оплакванията му обаче не изчезват.

Кръвните проби демонстрират, че равнищата на калций в тялото му са повишени (хиперкалцемия) – това е постоянно срещан непряк резултат от предозиране с витамин D. Освен това равнищата на магнезий също са леко повишени, а тези на витамин D са 7 пъти над нормата.

Тестовете демонстрират също по този начин, че бъбреците му не действат както би трябвало, което не е нетипично на фона на високите концентрации от минерали и витамини, които е приемал.

Мъжът е признат в болница за 8 дни, където е лекуван с интравенозни течности, чиято цел е да прочистят тялото му. За да понижат равнищата на калций в кръвта, лекарите му дават босфосфонати.

Дори два месеца след изписването му равнищата равнища витамин D в тялото му остават високи.

“Този случай акцентира евентуалната токсичност на добавките, които като цяло се считат за безвредни. Поне до момента в който не бъдат признати в небезопасни количества или в небезопасни комбинации “, заключват създателите.

Можем да си набавим целесъобразните дози витамин D посредством разнороден режим на хранене и посредством излагане на повече слънчева светлина, пишат още експертите.

За благополучие, натравянето с витамин D се случва рядко. През последните години обаче от ден на ден хора одобряват по-голям брой добавки (в частност дами и деца). Ето за какво създателите споделят, че би трябвало да сме наясно с евентуалните признаци – те могат да бъдат най-разнообразни, само че постоянно са вследствие от натрупването на прекомерно високи равнища на калций в кръвта.

Симптомите могат да включват унесеност, повръщане, запек, пептична язва, високо кръвно налягане, атипичен сърдечен темп, възпалени очи, вдървеност на ставите и проблеми с бъбреците.

Изследването е оповестено в BMJ Case Reports.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР