Мъж на хемодиализа от Пазарджик обяви гладна стачка, предаде БГНЕС.

...
Мъж на хемодиализа от Пазарджик обяви гладна стачка, предаде БГНЕС.
Коментари Харесай

Мъж на хемодиализа обяви гладна стачка заради решение на ТЕЛК


Мъж на хемодиализа от Пазарджик разгласи гладна стачка, съобщи БГНЕС. Причината е скандандално решение на ТЕЛК-овата комисия в града, с което му е отнето правото на персонална помощ. Мъжът към този момент е сезирал НЕЛК, и упорства Министерството на здравеопазването да ревизира случая му.

60-годишният Стоян Русков е на хемодиализа към този момент 7 години, като минава 3 прегледа в ТЕЛК. При първите два специалистите в Пазарджик му дават 100% неработоспособност с право на персонална помощ, а при последния, - макар интервенциите, които е претърпял, тази спомагателна помощ му е отнета.

„ Имам една интервенция след затруднения от хемодиализата; имам 5 байпаса на сърцето и заменена клапа, както и няколко интервенции на ръцете “, споделя Русков.

Русков е отчаян, че експертната комисия в Пазарджик му лишава обществените помощи за непозната помощ, и даже в решението си показва, че мъжът може да работи. В същото време пациентът лежи по четири часа дневно на хемодиализа.

Обяснение за решението на ТЕЛК - Пазарджик няма, а мъжът е изправен до стената. Своето противоречие Стоян Русков изпраща публично до НЕЛК. Отговорът от там обаче ще пристигна след към 3 месеца, - време, в което страната стопира на мъжа всички средства, които му изплаща.

„ Ако ТЕЛК не премисли решението си, пенсията ми ще остане 340 лева “, заяви Русков. С тези средства мъжът би трябвало да купи нужните му медикаменти, и да си обезпечи храната, която би трябвало да употребява наложително, което е невероятно. Според Стоян в сходна обстановка са близо 90% от пациентите на хемодиализа в пазарджишко.

Според ощетените пациенти такива скандални решения няма в огромните регионални центрове, по тази причина упорстват за връщане на обществените им придобивки и признаването им на право на пожизнена пенсия.

Пациентите упорстват и случаите им да бъдат тествани от Министерството на здравеопазването, и в случай че има нарушавания, ръководителите и членовете на ТЕЛК в Пазарджик да бъдат уволнени.

В подписката в поддръжка на Стоян към този момент са се подписали 60 пациента на хемодиализа. Те дефинират отношението на ТЕЛК към тях като геноцид.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР