Магнитното поле на Земята се държи по доста необичаен начин

...
Магнитното поле на Земята се държи по доста необичаен начин
Коментари Харесай

Нещо странно се случва с магнитното поле на Земята и никой не знае защо

Магнитното поле на Земята се държи по много необикновен метод и геолозите нямат визия на какво се дължи това.

Магнитните полюси на нашата планета могат да се местят с няколко километра всяка година. Това не е нещо ново. През последните години обаче придвижването на северния полюс озадачава откривателите. По неизвестно какви аргументи магнитният северен плюс наподобява, че се отдалечава от ден на ден от Канада и се насочва към Сибир.

„ Разположението на северния магнитен полюс се дефинира от две великански магнитни полета – едното под Канада, а другото – под Сибир “, разяснява Фил Ливърмор, академик от Университета на Лийдс във Англия. - Това под Сибир наподобява печели съревнованието. “

На всеки пет години Националната организация на океанските и атмосферни проучвания картографира магнитното поле на Земята. За последно техен отчет е бил оповестен през 2015 година, идващият е очакван за 2020 година Това необичайно държание на магнитното поле обаче принуждава учените да обновят картата по-рано. Първоначално актуализацията на Световния магнитен модел, който е в основата на навигацията за корабите и самолетите през днешния ден, трябваше да излезе на 15 януари. Засега обаче е плануван за 30 януари.

Магнитното поле се образува от въртенето на разтопеното желязо във външното ядро на земята. Учените го назовават “геодинамо ”. За да работи, е нужно постоянно да се отделя топлота, което се подкрепя от придвижването на земните плочи. Процесът е изключително безреден и е изключително сложен за моделиране и предсказание.

Смята се, че извънредно мощния геомагнитен пулс под Южна Америка през 2016 година е съдействал за скорошните непредвидени промени. Все още обаче не е ясно за какво магнитното поле под Канада отслабва по толкоз чудноват метод. В същото време е забавно да се означи, че южният магнитен полюс въобще не се е преместил, написа Кярън Бигън, геофизик от Британската геоложка работа.

„ Познанията ни за това което се случва в ядрото на Земята са доста лимитирани “, споделя Арно Чулиат, геофизик в NOAA и Университета в Колорадо Боулдър. Световният магнитен модел, който изготвят, не може да изясни тези импулси и няма това за цел. Практически това закъснение в правенето му има значение единствено за тези, които понастоящем се занимават с навигация, изискваща огромна акуратност към Северния полюс.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР