Мъглявината Ро Змиеносец, заснета от “Джеймс Уеб. Photo credit :

...
Мъглявината Ро Змиеносец, заснета от “Джеймс Уеб. Photo credit :
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб изпрати прекрасна снимка на най-близкия до нас звезден инкубатор

Мъглявината Ро Змиеносец, снимана от “Джеймс Уеб ”. Photo credit: NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)

На днешния ден се навършва тъкмо една година, откогато НАСА ни сподели първите фотоси от галактическия телескоп “Джеймс Уеб ”! За да ознаменуваме първата годишнина от началото на научната задача на телескопа, организацията разгласява нова снимка на най-близкоразположения до нас звезден развъдник.

Това е Ро Змиеносец – мъгливост, която се намира единствено на 390 светлинни години от Земята. Известна е като относително спокоен, дребен и спокоен развъдник, където се раждат нови звезди … или най-малко по този начин мислехме до неотдавна. “Джеймс Уеб ” работи в инфрачервената област на електромагнитния набор, което разрешава да проникнем навътре в Ро Змиеносец и по този начин изненадващо беше оголен чужд, безреден свят. Мощни струи от газ изригват от младите звезди и скулптурират околния междузвезден прахуляк, в същото време нагрявайки молекулярния водород (показан в червено). Други звезди към този момент са обкръжени от протопланетарен диск, което демонстрира, че след милиони години там ще се родят нови планети.

“Снимката, направена на Ро Змиеносец от “Джеймс Уеб ”, ни разрешава да следим доста къс интервал от звездния витален цикъл с невиждана до момента изясненост. Нашето лично Слънце е минало през такава фаза, преди доста години, а в този момент разполагаме с технологията да следим началото на историята на друга звезда ”, оповестява Клаус Понтопидан от екипа на телескопа.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР