Мъгли крият рискове за шофьорите по поречието на Марица, Тунджа,

...
Мъгли крият рискове за шофьорите по поречието на Марица, Тунджа,
Коментари Харесай

Петър Янков: Идват снежни виелици и сериозно влошаване на времето

Мъгли крият опасности за водачите по поречието на Марица, Тунджа, в региона на Видин. Те ще се задържат през целия ден и видимостта ще бъде понижена. А през идващите дни се задават нови превалявания и съществено утежняване на времето, заяви синоптикът Петър Янков.

" В петък вечерта стартират още веднъж превалявания. И в събота ще вали, преваляванията ще преминаван в сняг, през нощта против неделя вятърът ще се усилва. В Дунавската низина ще бъде с до 60 км/ч, в Добруджа - до 70 км/ч, северно от Варна - до 90 км/ч. Това са скорости, при които мъчно може човек да се изправи. Ще има доста вреди ", предизвести синоптикът в ефира на " България заран ".

По планините ще натрупат 30-50 см нова снежната завивка, над 1800 метра. Изчисленията демонстрират, че преваляванията ще бъдат сумарно в източните региони 30-50 литра, 14-20 в западната част от страната, в останалата - 5-7. Градусите ще са към 1-7.

" Снежната завивка в неделя ще бъде 10-15 см в северните региони, с условия за виелици. Обстановката ще бъде сериозна, още веднъж триъгълникът Добрич - Варна към Балчик до Каварна ще бъде най-опасен. Призовавам всички жители, на които им следва пътешестване, да го отсрочат, в случай че може ", сподели Петър Янков пред bgonair.

Той призова  водачите да не стопират колите си покрай високи дървета, изключително тополи, които са уязвими при мощни ветрове.

В началото на идната седмица градусите ще са негативни - оптималните до 0-1.

" Уикенда в южните региони мъчно ще се задържа снежната завивка, идната седмица във вторник се чакат интензивни превалявания от сняг основно в южните региони. Снежна завивка се чака да е 5 см в обитаемоте места. В четвъртък се усъвършенстват изискванията, с повече слънце ще бъдат идната събота и неделя. Може да се употребява от всички фенове на планинския туризъм и скиорите ", предвижда синоптикът.

По думите му в Пампорово още идващия уикенд може да бъде открит ски сезонът с натрупалата тогава снежна завивка от 40-50 см и при култивиране на пистите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР