Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отхвърлиха жалбата на фирмата

...
Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отхвърлиха жалбата на фирмата
Коментари Харесай

ВАС отхвърли обжалването на решението на ЦИК за доставчик на машини за евровота

Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отхвърлиха жалбата на компанията " Българските машини за гласоподаване ". От компанията стачкуваха против избора на " Сиела Норма " за реализатор в публичната поръчка за обезпечаване на 3 000 машини за гласоподаване за изборите за Европейския парламент на 26 май, заяви БНР.

Припомняме, от ЦИК дефинираха за победител в процедурата за обезпечаване на машини за 3 000 секции компания " Сиела ", тъй като единствена е дала отговор на финансовото изискване - да се вмести в бюджет от 7,5 млн. Лева. Другата причина ЦИК да избра " Сиела Норма " е тъй като отговаряла на техническите условия.

От " Български машини за гласоподаване " твърдят, че нито една от трите компании, взели участие в публичната поръчка, не отговоря на техническите условия. Два дни след решението на ЦИК от компанията апелираха пред Върховен административен съд избора на своя съперник.

" Фирма " Информационно обслужване ", която е направила тези спецификации, ги е направила по този начин, че те да не могат да бъдат изпълнени за седем дни ", твърдят от компанията.

Те цитират името на Александър Станев, който е представител на " Информационно обслужване ", който е създател на " тези ужасни механически условия ".

" Бил Гейтс да пристигна, за тези седем дни не може да ги вкара в машината ", твърди Александър Чобанов, шеф на " Български машини за гласоподаване " - компанията, която апелира решението на ЦИК.
Тези изказвания не бяха признати от Ивайло Ивков - представител на ЦИК пред Върховния административен съд. Той счита, че жалбата не била основателна.

Освен фирмата-победител и компанията, обжалващата процедурата, документи подаде и Lex.bg, само че за победител беше оповестена " Сиела Норма " с мотив, че единствено тя дава отговор на изискването - оптималната планирана стойност на поръчката да е до 7,5 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев беше безапелационен пред публичното радио, че са били спазени всички условия както на Закона за публичните поръчки. " Считам, че не би следвало нашето решение да бъде анулирано - то е законосъобразно - за избор за реализатор, само че въпреки всичко дано да оставим съда на неговата преценка дали всичко е спазено като процедура или не ". /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР