Мафиотите не живеят съгласно християнските норми, заяви папа Франциск по

...
Мафиотите не живеят съгласно християнските норми, заяви папа Франциск по
Коментари Харесай

Папата: Мафиотите не живеят по християнски

Мафиотите не живеят според християнските правила, съобщи папа Франциск по време на посещаване в Палермо, където уважи паметта на свещеника Джузепе Пулизи, погубен от сицилианската мафия преди 25 години, съобщи Агенция Франс Прес.

" Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот. Който е мафиот, не живее по християнски, тъй като с живота си богохулства против името на Бог-любов ", съобщи папата по време на проповед навън в квартал на пристанище Палермо.

Днешната литургия беше отдадена на свещеника Джузепе Пулизи, кръстен " първият страдалец на Коза ностра ". Той беше убит по заповед на тази мафия на 15 септември 1993 година, на 56-годишна възраст. Свещеникът, именуван от всички " Пино ", се опитваше да откъсне младежите от въздействието на мафиотите и опиатите, което разгневило локалните " кръстници ".

Местните босове Филипо и Джузепе Гравиано подреждат убийството му. Двамата братя и четиримата причинители са наказани през 1998 година, като единствено един не получава доживотна присъда.

През 2012 година папа Бенедикт XVI разпореди свещеникът да бъде разгласен за благословен, последната стъпка преди оповестяването за светец.

" Мафиотското мото е " Ти не знаеш кой съм аз ", християнското е " Имам потребност от теб ". Мафиотската опасност е " Ще ми платиш ", християнската молитва е " Господи, помогни ми да обичам ". Затова споделям на мафиотите: Променете се! Спрете да мислите за себе си и за парите си, покайте се! ", акцентира през днешния ден Франциск.

" Погребалният саван няма джобове. Не можете да ги вземете (материалните придобивки) с вас ", добави папа Франциск.

В Палермо босовете на мафията упражняват властта си постоянно единствено като се разходят из квартала. Много предприятия заплащат на Коза Ностра, с цел да могат да работят, отбелязва АП.

Папата употребява проповедта си и с цел да порицае популизма. " Единственият вероятен популизъм, " християнски популизъм ", е да служите на хората, без да се оплаквате, да обвинявате и да предизвиквате дискусия ", съобщи той, визирайки възхода на популистките придвижвания в цяла Европа, в това число в Италия.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР