Маестро Найден Тодоров днес за пръв път участва в събитие

...
Маестро Найден Тодоров днес за пръв път участва в събитие
Коментари Харесай

Найден Тодоров с първа изява като министър: Левски умира, за да живеем ние

Маестро Найден Тодоров през днешния ден за пръв път взе участие в събитие в качеството си на министър на културата. Той е единственото ново лице в новия/стар длъжностен кабинет на Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев.

Изтъкнатият диригент приветства участниците в Научната конференция „ 150 години величие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят “, която се организира през днешния ден в Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. 

В приветствието си Найден Тодоров уточни, че Левски умира, с цел да живеем ние, а неговото дело, идеализъм и всеотдайност са повода през днешния ден да сме тук.

Според министъра на културата един от най-големите проблеми на съвремието ни е неналичието наизуст и поради това, до момента в който имаме паметта за Левски, ще имаме бъдеще. Той добави, че до момента в който осмисляме неговите хрумвания за приемливост и независимост - освен на национално, само че и на персонално равнище, ние ще имаме бъдеще.

По думите на маестро Тодоров през днешния ден е времето да се замислим дали живеем, с цел да умрем или живеем, с цел да живеят нашите деца и да имат една България, която да ги обича и която да обичат.

Министърът благодари на Софийския университет и на Института за исторически проучвания към Българска академия на науките, тъй като те спомагат за това да имаме историческа памет, да помним кой е Левски и да можем да продължим неговото дело.

В началото на конференцията заместник-ректорът на Алма матер доцент Георги Вълчев благодари на Министерството на културата в лицето на министъра и на заместник-министъра доцент д-р Пламен Славов, за това, че са намерили време и сили да се оправят с доста административни паники, с цел да бъде основана тази стратегия и да бъде целево финансирана от държавното управление. Това е знак, че Васил Левски тежи със своето дело, взор и героизъм, върху публичния живот на България до през днешния ден.

По думите му във времена, когато като че ли сме изпаднали в политическа обърканост, когато в къси периоди минаваме от избор в избор, без да се намират посоките, без да се обрисуват трендовете, които ще дефинират нашето развиване, си коства да се върнем към делото и личността на Левски.

„ Трябва да поставяме всички старания този роман за хората от това време да бъде част от актуалния ни живот и да стига до младите генерации “, уточни доцент Вълчев. Той благодари на всички сътрудници, които се включват в конференцията.

В нея вземат участие одобрени учени и обещаващи млади експерти, които ще показват и дискутират разнообразни аспекти от живота и делото на Васил Левски в подтекста на европейското политическо мислене през ХIХ в. и на българското националноосвободително придвижване през 60-те и 70-те години на ХІХ в. Събитието е част от Националната стратегия за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски под патронажа на президента на Република България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР