Маестро Кирил Дончев е почетен гражданин на Бургас. По негови

...
Маестро Кирил Дончев е почетен гражданин на Бургас. По негови
Коментари Харесай

Маестро Кирил Дончев като „Последният Дон Кихот“

Маестро Кирил Дончев е почетен жител на Бургас. По негови думи, една от най-милите награди, които е получавал в миналото. Той е първият учител на духови принадлежности в Националното учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ Панчо Владигеров “ и първият диригент на Бургаския духов оркестър. Писал е музика за съвсем всички театри в България, както и за такива в Москва, Варшава, Берлин, Прага и други Автор е на музиката към повече от 240 театрални постановки, над 65 игрални и над 30 документални кино лентата. Носител е на наградата „ Аскеер “ за повсеместен принос към театралното изкуство.

Затова и не е изненада, че Държавен списък - Бургас ще оформи персонален фонд на именития композитор. Именно върху подобен скъп списък, събиран през годините от основателите на поредицата „ Умно село “, стъпва и филмовият портрет на Кирил Дончев „ Последният Дон Кихот “. Негов сценарист и продуцент е Антоанета Бачурова, а режисьор – Владимир Люцканов.

Премиерата на документалния филм беше в родния град на Дончев – Бургас, като част от програмата, с която съдружие „ Общество за духовни изяви “ с ръководител журналистката и издателка Румяна Емануилиду означи своята 20-годишнина. Прожекцията беше предшествана от концерт, който събра на една сцена Кирил Дончев и синовете му Антони и Георги Дончеви. Маестрото подари на публиката едни от най-обичаните си песни през годините.

„ Последният Дон Кихот “ споделя живота на огромния български композитор, като прекарва фена през неговия креативен и персонален път. Филмът включва концертни записи на единствените непокътнати песни и композиции, които Дончев е писал за разнообразни театрални постановки. В него музикантът е показан през погледа на цялата фамилия Дончеви и на хора отнай-близкото му креативно и приятелско обграждане – артистът Ицко Финци, режисьорът Киран Коларов, писателят Георги Мишев и артистът и режисьор Ивайло Христов. Във кино лентата, посредством текстове от записките му, участва и театралната легенда Леон Даниел, с чието творчество Кирил Дончев е привързан през целия си живот.

На 85-годишна възраст маестрото продължава да работи и в киното, и в театъра. Това го трансформира в най-дълголетния ни кино композитор. Автор е на музиката към най-малко два от най-новите български игрални филми и към тази на съвсем всички дипломни спектакли на студентите от класовете на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Той е страж на единствената жива памет за театъра, тъй като към момента при мотиви, а даже и по време на нарочни концерти, извършва песни от именити спектакли.

„ Освен надарен, многогодишен и впрочем, Кирил Дончев е извънредно харизматична персона. Човек с необикновено възприятие за комизъм, с възприятие за задача “, показа в „ Артефир “ Антоанета Бачурова. Тя и екипът на „ Последният Дон Кихот “ са съумели да уловят жизнеността на композитора и да вкарат душата му във кино лентата, с помощта на това, че са били покрай него и са следили работата му с години.

Защо обаче разказът за създателя носи тъкмо това име – Антоанета Бачурова споделя в звуковия файл. Разговорът с нея стартира оттова по какъв начин е показан портретът на маестро Кирил Дончев.

Филмът ще бъде излъчен в ефира на телевизия Bulgaria On Air на 27 юни, неделя, от 19.30 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР