Мадрид ще приветства участие на отстранения каталонски премиер Карлес Пучдемон

...
Мадрид ще приветства участие на отстранения каталонски премиер Карлес Пучдемон
Коментари Харесай

Мадрид смекчи натиска: Нека Пучдемон участва в изборите

Мадрид ще приветства присъединяване на отстранения каталонски министър председател Карлес Пучдемон на предварителните районни избори, които централните управляващи насрочиха за 21 декември, съобщи Ройтерс, цитирайки направено нощес изказване на представителя на испанското държавно управление Иниго Мендес де Виго.

" Сигурен съм, че в случай че Пучдемон взе участие в тези избори, ще може да упражни тази демократична опозиция ", съобщи Мендес де Виго, откакто каталонският водач прикани към " демократична опозиция " против директното ръководство на Мадрид.

Пучдемон подписа изказването си като каталонски президент, което демонстрира, че не приема отстраняването си, отбелязва Ройтерс. Той обаче прикани каталонците да не употребяват принуждение или обиди, и да почитат митингите на тези от хората в региона, които не са съгласни с решението за оповестяване на самостоятелност, взето от парламентарното болшинство.

Свикването на избори на 21 декември е опасен ход от страна на испанския министър председател Мариано Рахой, тъй като може да докара до увеличение на броя на сепаратистите в новия районен парламент. Според изследванията над половината каталонци не поддържат отделянето от Испания, отбелязва Ройтерс. Мендес де Виго акцентира, че на изборите каталонците ще получат последната дума.

 Отстраненият каталунски водач Карлес Пучдемон В отговор на въпрос дали Пучдемон би трябвало да бъде съден, Мендес де Виго съобщи единствено, че в Испания изпълнителната и правосъдната власт са отделени и никой не е над закона.
В Каталония съжителстват две правни уредби, означи юристът на Пучдемон.

" От една страна имаме районен парламент, който разгласи самостоятелна република и като разследване, районно държавно управление, което декларира, че е държавно управление на нова страна ", отбелязва юристът Жауме Алонсо Кевиляс. " От друга страна имаме испанска страна, която споделя, че направеното е невалидно ", добави той.

" Ще би трябвало да изчакаме идващите дни, с цел да забележим дали новосъздадената страна има задоволително сили, с цел да се наложи ", счита Алонсо Кевиляс. " Това ще зависи от жителите. В деня на заплащане на налозите, те ще го създадат или в Испания, или в Каталония ", добави той, наблягайки, че въпросът ще се реши през идните дни и седмици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР