Мадлин Олбрайт, която избяга от нацистите като дете в родната

...
Мадлин Олбрайт, която избяга от нацистите като дете в родната
Коментари Харесай

Почина бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт

Мадлин Олбрайт, която избяга от нацистите като дете в родната си Чехословакия по време на Втората международна война, само че стана първата жена държавен секретар на Съединени американски щати, а в по-късните си години и феминистка икона, умря на 84-годишна възраст, заяви фамилията ѝ, представено от Ройтерс. Олбрайт беше изрично говорещ посланик в администрация, която се поколеба да се намеси в две от най-големите външнополитически рецесии през 90-те години на предишния век – Руанда и Босна и Херцеговина.

" Съобщаваме с огорчение, че доктор Мадлин К. Олбрайт, 64-ят държавен секретар и първата жена на този пост, умря по-рано през днешния ден. Причината е рак ", заяви фамилията в Twitter. Олбрайт беше американски дипломат в Организация на обединените нации от 1993 година до 1997 година и държавен секретар на американския президент Бил Клинтън от 1997 година до 2001 година Мадлин Олбрайт е номинирана от Бил Клинтън на 5 декември 1996 година за държавен секретар на Съединени американски щати. Тя е първата жена, заемала този пост в историята на Съединени американски щати.

Предходно Олбрайт е заемала длъжностите непрекъснат представител на Съединени американски щати към Организация на обединените нации, член на Кабинета на президента Бил Клинтън, член на Националния Съвет за сигурност, президент на неправителствената организация Център за национална политика, основан за изследване и разискване на разнообразни вътрешни и интернационалните събития. По време на мандата си в Организация на обединените нации тя настояваше за по-твърда линия против сърбите в Босна, откакто военните сили на босненските сърби обсадиха столицата Сараево.

По време на първия мандат на Клинтън доста високопоставени външнополитически специалисти в администрацията му не желаеха страната да се намесва, тъй като имаха ярки мемоари от затъването на Съединени американски щати във Виетнам. През 1995 година бойци на босненските сърби влязоха в три мюсюлмански анклава – Сребреница, Горажде и Жепа, и избиха над 8000 души. Съединени американски щати реагираха, като работиха с НАТО по въздушни удари, които доведоха войната до насилствен край, само че едвам откакто от началото ѝ бяха минали три години.

Преживяванията на Олбрайт като бежанка я накараха да упорства Съединени американски щати да бъдат суперсила, която употребява това въздействие. Тя искаше " мускулест интернационализъм ", споделя Джеймс О’Брайън, старши консултант на Олбрайт по време на войната в Босна. Веднъж тя смутила началник на Пентагона, като попитала за какво армията поддържа над един милион мъже и дами под знамената си, откакто в никакъв случай не ги употребява.

В началото на мандата на администрацията на Клинтън, когато Олбрайт безрезултатно упорства за по-бърз и по-силен отговор в Босна, тя поддържа трибунала за военни закононарушения на Организация на обединените нации, който в последна сметка изпрати зад решетките идеолозите на войната, в това число сръбския президент Слободан Милошевич и босненски сръбски водачи.

По време на напъните за прилепяне на Северна Корея да приключи програмата си за нуклеарни оръжия, които в последна сметка бяха несполучливи, Олбрайт пътува до Пхенян през 2000 година за среща със севернокорейския водач Ким Чен-ир и стана най-високопоставения американски формален представител, посещавал потайната комунистическа страна до оня миг.

След края на администрацията на Клинтън Олбрайт стана икона на едно потомство млади дами, търсещи ентусиазъм в устрема си за благоприятни условия и почитание на работното място. " В пъкъла има особено място за дамите, които не си оказват помощ взаимно ", сподели преди време Олбрайт.

Семейството на Орбрайт, която е родена като Мария Яна Корбелова на 15 май 1937 година, бяга през 1939 година в Лондон, когато Германия окупира Чехословакия. Тя учи в Швейцария до 10-годишна възраст и приема името Мадлин. След войната фамилията напуща Лондон и се завръща в Чехословакия, която по това време е напът да попадне под контрола на комунистите.

Бащи ѝ, посланик и академични учител, който се опълчва на комунизма, мести фамилията в Съединени американски щати, където преподава интернационалните връзки в университета в Денвър. Една от обичаните му студентки е Кондолиза Райс, която ще стане втората жена държавен секретар през 2005 година при ръководството на републиканеца Джордж У. Буш.

Олбрайт учи в Wellesley College в Масачузетс и пази докторантура в Колумбийския университет. Тя приказва съвсем съвършено шест езика – чешки, френски, полски, съветски и британски. През 1959 година Олбрайт се омъжва за вестникарския правоприемник Джоузеф Медил Патерсън Олбрайт, с който се срещат, до момента в който работят дружно в Denver Post, и имат три дъщери. Развеждат се през 1982 г.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР