Мадлин Олбрайт беше държавен секретар на Съединените щати в края

...
Мадлин Олбрайт беше държавен секретар на Съединените щати в края
Коментари Харесай

Коя беше Мадлин Олбрайт - спомените на Филип Димитров

Мадлин Олбрайт беше държавен секретар на Съединените щати в края на 90-те - основен интервал след Студената война. Тя умря през вчерашния ден на 84 години. Ето какво си спомни за нея Филип Димитров, който в оня интервал беше наш дипломат във Вашингтон.

По време на визитата на президента Бил Клинтън и на Мадлин Олбрайт у нас през 1999 година, Филип Димитров е дипломат на България в Съединени американски щати и взе участие интензивно в подготовката на визитата.

" Тя беше много топъл човек. С нея се общуваше релативно елементарно и ние източноевропейците във Вашингтон имахме особено отношение към нея ", описа Филип Димитров.

Мадлин Олбрайт е родена в Прага в семейство на евреи, приели католицизма. Eмигрират в Съединени американски щати, където Олбрайт получава брилянтно обучение, което ѝ отваря вратите към най-висшите етажи на властта. Според Филип Димитров връзката с Източна Европа й дава точната оценка за събитията в региона.

" Човекът, който схваща какъв е казусът за Източна Европа, който схващаше, че не са въпрос на параноя и остатъци от Студената война нашите страхове, че в случай че не дай боже, бъде оставена някаква синя зона сред Русия и НАТО, тя ще бъде обект на злополучни събития ", сподели Филип Димитров.

Като държавен секретар по време на втория мандат на Клинтън, Олбрайт поддържа разширението на НАТО и упорства за интервенция на Алианса на Балканите, с цел да спре геноцида и етническото пречистване.

" Виждахме в нея човек,който стои на ясна позиция за това, че всички европейски страни се нуждаят от присъединяване в НАТО и Европейски Съюз. И че това е единственият метод да се пресекат възможни бъдещи попълзновения на Русия ", сподели Филип Димитров.

Мадлин Олбрайт е професор в Джорджтаунския университет, където изнася лекции по външнополитически въпроси. Превръща се в икона и ентусиазъм за цяло потомство млади дами, които желаят късмет и почитание на работното място.

" Помнете, че в пъкъла има особено място за дами, които не си оказват помощ една на друга " - думи на Мадлин Олбрайт.

Тя ще бъде запомнена и със своите брошки, посредством които насочва послания. Разнообразни и ярки, бижутата ѝ внушават от вяра до предизвестие или опасност. Флагът на Белия дом ще остане спуснат на половина до 27 март. В Съвета за сигурност резервираха минута безмълвие. Бивши и сегашни международни водачи уважиха паметта на Мадлин Олбрайт като визионер и човек, оставил диря на международната сцена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР