Лютите чушки са склад от витамини, минерали и микроелементи. Те

...
Лютите чушки са склад от витамини, минерали и микроелементи. Те
Коментари Харесай

Защо яденето на люти чушки е толкова полезно?

Лютите чушки са склад от витамини, минерали и микроелементи. Те са част от нашата храна, допълват главните ястия или работят като пълноценни закуски. Пиперът, макар че се състои от повече от 90 % вода, има рекордни равнища на хранителни субстанции измежду другите зеленчуци. При вярна приложимост усъвършенства имунитета и има позитивен резултат върху нервната и храносмилателната система.

Кога са потребни лютите чушки

· Пиперът е богат на витамини А, В, С, РР, желязо, бета-каротин, магнезий, калий и, най-важното, капсаицин, който придава лютивостта на плода.

· Те съдържат огромни количества капсаицин, тъй че се смятат за доста мощно антибактериално и антивирусно средство. Пиперът може да се употребява за попречване на настинки и сходни болести.

· Лютият червен пипер покачва апетита и подтиква стомаха.

· Има леко слабително деяние.

· При контакт с лютите чушки тялото отделя адреналин и ендорфин, които оказват помощ в битката с депресията и тревогата.

· Лютият червен пипер намалява равнищата на кръвната захар, усъвършенства зрението и оказва помощ при намаляване.

Кога са извънредно нездравословни лютите чушки?

Сортовете люти чушки с високо наличие на капсаицин са толкоз люти, че даже ще изгорят кожата ви. Този тип пипер е най-опасен за всички области на лигавицата. Струва си да запомните, че е рисков всеки контакт с тях. След готвене измийте ръцете си и всички повърхности щедро със студена вода. Лютите чушки са противопоказни за приложимост от деца, страдащи от алергии, бременни и кърмещи дами, хора с хипертония, чернодробни, стомашни и бъбречни болести.

Употреба на червен пипер

Всички типове червен пипер се употребяват интензивно в кулинарията, изключително в Латинска Америка и горещите азиатски страни. Чушките се сушат, смилат, мариноват, прибавят се към пържени или печени ястия, пушат се и се прибавят към люти сосове.

Лютите чушки играят значима роля и в медицината. Лютивите разновидности се употребяват в болкоуспокояващи като лепенки, мехлеми и тинктури. При незадоволително кръвообращение в краката се употребяват горещи бани с разтвор на черен пипер. Използва се и за лекуване на мигрена. И тинктури от пипер и просто пипер - за всевъзможен тип потрес, пристъп или инфаркт. Яденето на люти чушки също понижава риска от гибел от инфаркт, както и от рак.

Капсаицинът се намира в пикантен спрей, който постоянно се употребява за самоотбрана. Освен това идеално пази реколтата от дребни вредители и огромни животни, които могат да застрашат реколтата. Статията има единствено информативна цел и не е рекомендация или сурогат на консултацията със експерт, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР