Лют спор се разрази в парламента между ГЕРБ и БСП

...
Лют спор се разрази в парламента между ГЕРБ и БСП
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП се сблъскаха в спор чия власт е по-некадърна

Лют спор се развихри в Народното събрание сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия на тематика " Чие ръководство е по-некадърно ".
Ябълката на раздора беше утвърденият в сряда от кабинета " Борисов " ексклузивен разход от 25 млн. лева за в допълнение заплащане за Дунав мост 2. Оказа се, че испанската компания FCC Construction е осъдила България в Парижкия арбитраж да плати 11 млн. евро за непредвидени разноски по построяването на моста. Минути след отпущането на сумата в сряда министърът на превоза Росен Желязков упрекна държавното управление на " Орешарски ", че вместо да оспорва претенциите на испанците, им е помогнало да завоюват делото. В четвъртък ГЕРБ продължи офанзивата против политическия си конкурент в Народното събрание.

 Резултат с изображение за Дунав мост 2

" Дунав мост " 2 е дребна част от безкрайния лист със занемарени планове на претендиращата за опция столетница ",  заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков. Депутатът напомни случая със загубения арбитраж за „ АЕЦ Белене “ за 1,2 милиарда лева, който показвал  " лицемерието на Българска социалистическа партия и непоправимата им от столетие насам податливост да вкарват страната в рецесии ". Ненков атакува левицата и за това, че при нейното ръководство са били построени  " най-скъпата автомагистрала " Люлин " и най-дефектната част на автомагистрала " Тракия " сред Стара Загора и Чирпан ". От думите му се разбра, че ремонтирането на неприятно осъществявания сектор ще коства най-малко 120 млн. лева на данъкоплатците. От септември предходната година по правата е въведено ограничаване на скоростта от 90 км в час, защото настилката е цялостна с неравности.
" Управляващите да спрат да ровят в предишното и да търсят опрощение, че са некадърни да ръководят ", скочи националният представител от Българска социалистическа партия Таско Ерменков. „ Сегашната власт в лицето на ГЕРБ е евтина на брашното и скъпа на триците. Леят се крокодилски сълзи за 20 млн. лева арбитражното дело за втория Дунав мост, загубено от България, а се не помнят 600 млн. евро, изгубени поради недалновидното решение на ГЕРБ да приключи АЕЦ „ Белене “, сподели Ерменков.

От Българска социалистическа партия припомниха, че ГЕРБ управлява повече от 10 години.  " Задълженията на лечебните заведения порастват, смъртността се усилва, няма област, в която да не сте умъртвили очакванията на хората, с изключение на очакванията на по-богатите, на които раздавате пари с лобисткото си законодателство ", сподели Таско Ерменков. Неговият съпартиец Манол Генов пък трансферира топката към Национална движение „Симеон Втори", тъй като „ Дунав мост “ 2 бил " тотално провален план от държавното управление на Симеон Сакскобургготски. 

 

Пожарна охрана РЕЛСИТЕ 

Потопени в разногласието кой е отговорен за спомагателния разход от 24 млн. лева за Дунав мост 2, и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия подцениха надалеч по-сериозни разноски, които също се стовариха на бюджета, т.е. на  данъкоплатците. В сряда кабинетът " Борисов " гласоподаваха да бъдат опростени 208 млн. лева  заем от държавния бюджет, дадени през 2015 г. на Национална компания " Железопътна инфраструктура ".  Огромната сума бе отпусната от бюджета, защото НКЖИ се забави съдбовно със строителството на 10 жп прави и изгуби еврофинансирането по програмата " Трансторт 2007-2013 година ", а значимите прави тпябваше да бъдат довършени. ЖП кожмпанията трябваше да изплати заема от бюджета на няколко транша, само че вместо това държавното управление опрости дълга, или по-точно реши с непогасената сума да вдигне капитала на НКЖИ.

 

ОЩЕ ЖЕСТОВЕ

На съвещанието си в сряда държавното управление направи следващ великодушен жест и към БДЖ - удължи до края на март 2020 година периода за погашение на 62 млн. лв. безлихвен заем. Средствата бяха отпуснати от бюджета, с цел да може жп холдингът да погаси просрочени отговорности по облигационен заем в размер на 20 млн. лева, както и 42 млн. лева към Национална агенция за приходите, дължими заради активирана държавна гаранция по заеми от Европейска банка за възстановяване и развитие и Световната банка. Кабинетът одобри и предписание за увеличение на капитала на „ Холдинг БДЖ “, посредством непарична вноска, представляваща взимане на страната против сдружението.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР