Люксембург. Деветото заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране ЕС-Черна

...
Люксембург. Деветото заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране ЕС-Черна
Коментари Харесай

Под ръководството на Екатерина Захариева Конференцията за присъединяване на Сърбия отвори две нови преговорни глави за членство, а тази за Черна гора - една

Люксембург. Деветото съвещание на Съвета за стабилизиране и асоцииране ЕС-Черна гора, което се организира през вчерашния ден в Люксембург, направи обзор на връзките сред двете страни, в това число на напредъка в подготовката на Черна гора за участие в Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Съветът за стабилизиране и асоцииране беше последван от 11-о съвещание на Конференцията за присъединение на Черна гора на ниво министри. По-късно през вчерашния ден се организира и 8-ото съвещание на Конференцията за присъединение на Сърбия на ниво министри се организираха през днешния ден в Люксембург.
Делегацията на Европейския съюз беше водена от вицепремиера и министърът на външните работи Екатерина Захариева, от името на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Европейската комисия беше представлявана от Йоханес Хан, комисар по въпросите на европейската политика за съседство и договарянията за разширение. Делегацията на Черна гора беше водена от Сърджан Дарманович, министър на външните работи, а делегацията на Сърбия - от Ядранка Йоксимович, министър на европейската интеграция.
Провеждането на вчерашните съвещания с Черна гора и Сърбия са ясно доказателство, че Европейски Съюз продължава да е мощно зает с процеса на разширение, който се основава на ясни правила и критерии.
Потвърждаването на европейската вероятност на Западните Балкани е основен приоритет за Българското председателство, съобщи министър Екатерина Захариева. Надявам се двете страни да продължат да работят с промените, с цел да реализиран нужните резултати, които да ги приближат още повече към европейското семейство, акцентира тя.
Целта на Конференцията за присъединение на Черна гора бе започването на договаряния по глава 17 „ Икономическа и парична политика “. Черна гора стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз през 2012 година С днешното съвещание 31 от общо 35 преговорни глави са отворени за договаряния, от които 3 глави са авансово затворени.
На Конференцията за присъединение на Сърбия бяха отворени глава 13 „ Рибарство “ и глава 33 „ Финансови и бюджетни разпореждания “. От общо 35 преговорни глави 14 са към този момент отворени, в случай че 2 от тях са авансово затворени. Преговорите за присъединение на Сърбия започнаха през 2014 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР