Любовните истории в животинския свят винаги успяват да ни трогнат.

...
Любовните истории в животинския свят винаги успяват да ни трогнат.
Коментари Харесай

Защо албатросите се развеждат все по-често

Любовните истории в животинския свят постоянно съумяват да ни разчувстван. Има животни, които цялостен живот си остават правилни - като щъркелите да вземем за пример, а други може и да не са толкоз моногамни, само че несъмнено знаят по какъв начин да показват възприятията си и даже може да дадат някой и различен урок на нас, хората.
 Големият бариерен риф, климатичните промени, световното стопляне и при какви условия ще оцелеят коралите
Има ли вяра за Големия бариерен риф

При какви условия би могъл да оцелее

Албатросите да вземем за пример стартират живота си самотни - женската постоянно снася единствено по едно яйце, а родителите не обръщат изключително внимание на дребното в първите му дни и седмици живот, ангажирани със своето оцеляване. Само на няколко месеца птичетата се впускат в първото си дълго и независимо пътешестване.

След прочут интервал, който може да е и три години, албатросите се връщат в колонията, подготвени да се чифтосват. Ухажването става посредством характерни танци, като мъжките търсят женска, която да е в синхрон с техните придвижвания. Първоначално това може да са единствено почтени флиртове, само че идва миг за тези птици, когато избират своя сътрудник до живот, с който основават семейство .
 Снимка 554868

Година след година албатросите изхвърчат сами в морето, след което се връщат още веднъж при своята половинка, с цел да основат следващото потомство. Учени от Лисабонския университет следят популациите на южноатлантическите Фолклендски острови и пресмятат, че процентът на разводите е едвам към четири .

Това е непрекъснато събитие, най-малко през множеството години. Но има фактори, които му въздействат, и в последно време това все по-често са климатичните промени . Изследователите следят повишение на % на разводите, както и промени в размножителния интервал и развъждането на дребните.
 Снимка 554869

Изследователите откриват, че с годините храната в регионите, населявани от албатросите, става все по-оскъдна. Затоплянето на водата на повърхността е оказва огромен проблем за прехраната им и те би трябвало да летят надалече, с цел да си я обезпечават. Някои птици пък от недохранване не могат да основат поколение или пък размножаването остава доста на назад във времето, което въздейства върху популациите.

Албатросите по света от дълго време са застрашени от замърсяването с микропластмаса в морета и океани, както и от риболовните кораби и нахалните гризачи, които нападат гнездата им. А и с измененията в климата, към които нямат време да се приспособяват, ситуацията им става още по-притеснително, предава The Atlantic.
 Климатичните промени, миграцията на птиците и ще спрат ли да отлитат на юг
Ще спрат ли птиците да отлитат на юг

И до какво ще докара това

В случая с тези птици приказваме освен за физическото им понижаване като екземпляри, само че и за разрушаването на едно от най-впечатляващите прочувствени връзки в света на животните . Защото е същинско наслаждение да наблюдаваш по какъв начин албатросите се обичат и е доста тъжно да виждаш по какъв начин все по-често се разделят по аргументи, които на пръв взор може да са чисто битови, само че в действителност са директно свързани с оцеляването им.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР