ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА ГЛОБАЛНИ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ предизвика фурор на

...
ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА ГЛОБАЛНИ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ предизвика фурор на
Коментари Харесай

Излезе книгата Любов по време на глобални климатични промени

„ ЛЮБОВ Пожарна охрана ВРЕМЕ НА ГЛОБАЛНИ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ ” провокира възторг на чешката литературна сцена още с излизането си –изаслужено завоюва най-престижното отличие в страната, премията „ Магнезия Литера ” за прозаичност.
По страниците като в погрешно огледало се оглежда и животът на самия създател – извънредно забавна персона, посветила се на науката и пътуванията. Панек е академик със собствен личен път в региона на молекулярната генетика. Дълги години живее в Австралия и Норвегия, само че взема решение да се завърне в родна Чехия.
Всички тези пътувания, както и опитът му в областта на биоинформатиката, се преплитат в сюжета на „ Любов по време на световни климатични промени ”.
Заглавието припомня Маркес, освен това не на вятъра. Защото дребната по размер, само че извънредно богата като наличие книга е за невъзможната обич – за онази, която няма по какъв начин да съществува в объркания ни свят. Изненадите следват една след друга за читателя – по жанр пък писателят приближава литературния мирис на класик като БохумилХрабал. Всичко това накара рецензия и читатели да насочат ласкави думи към него.
А по страниците на „ Любов по време на световни климатични промени ” основният воин се озовава в подозрителен хотел в Бангалор, Индия. Предупреден от другари, че локалните девойки дават всичко на света, с цел да завоюват бял мъж, с който да заминат за Европа, той се отнася извънредно мнително към всичко в близост. Но животът е игра и е приготвил за всички ни превъзходната си сцена… Случва се неизбежното и нашият воин се влюбва в една от тези индийки, за които го предизвестяват. Но дали предубедеността ни не е най-големият наш зложелател? Защото красивото момиче се оказва академик, ненавиждан от индийското общество, само че добре признат в научните среди. Следва къса, само че бурна обич – и смрадливият въздух над Бангалор се изпълва с феромоните на щастието, а двамата герои се впускат в изключително пътешествие… Да описват истории за моментите, когато са се чувствали разнообразни, подценени, отхвърлени.
Така се пренасяме в Ню Йорк, само че и в Париж, също в Исландия и Чехия, на всички места, където примитивизмът в човешката душа се бори с изкуството да сме хора.
Защото „ Любов по време на световни климатични промени ” е книга за оня свят, който сме изгубили или за който не сме дорасли – свят на екологично равновесие и етническа приемливост. Важни тематики, които Йозеф Панек сервира неотразимо увлекателно, като че ли самите ние се обичан с индийка на покрива на индийски хотел в мръсния Бангалор или пък стопираме неидващи коли край вулканите на Исландия.
Разгърнете ли „ Любов по време на световни климатични промени ”, тя ще ви увлече и повлече, а с последната ѝ страница сами ще погледнете към живота си иначе, като основния воин. Сред мислите му избрахме няколко и за вас:
• Времената не са единствено на мултимедии и електронна връзка, и световни климатични промени, само че и на световно преселничество, та нали живеете в тях, от доста време знаете, че расизмът не е единствено морално неуместен, само че и от дълго време към този момент е станал механически неосъществим, че е механически невероятно да не живееш ежедневно с индиец и китаец.
• Живеем в епохата на наложителния триумф, публичното двуличие и известността, в която наивността се счита за неприятно качество!
• И тези като нас по света към този момент са повече, хора, които не желаят да имат всичко, което могат да си купят, или които не изхвърлят остарялата и работеща движимост, а си я употребяват, вместо да я заменят с нова.
• Глей, това си е твоята карма, тъй че все някак ще се оправиш, ще ти е от изгода!
• Щастливи са не тъй като нямат нищо, а тъй като нищо друго не им остава.
ЙОЗЕФ ПАНЕК(р. 1966) приключва Химикотехнологичния университет в Прага. Докторатът му обаче е в Математическо-физическия факултет на Карловия университет, още веднъж в Прага. Работи в Микробиологичния институт на Академията на науките на Чешката република. Литературните му опити включват и алманах с разкази с изключение на оценената от рецензията и читателите „ Любов по време на световни климатични промени ”. На въпроса за какво пишете дава отговор по този начин: „ Принуди ме потребността да схвана хората и самичък себе си в свят, който се глобализира, да проумея човешката дребнавост, предразсъдъците ни. ”
В очите на читателите си Панек е приветлив пътешественик, който написа запаметяващо се – напомняйки за Храбал и с непрестанно повтарящи се словесни структури. Ето няколко отзиви за книгата, взети от уеб страницата databazeknih.cz:
 Белетристика, мистификация и документалистика се смесват в „ Дневникът на Дебелянов “ Белетристика, мистификация и документалистика се смесват в „ Дневникът на Дебелянов “
Непозната жена се обажда на доцент Роман Хаджикосев от ЮЗУ „ Неофит Рилски “, потвърждавайки, че брат ѝ е разкрил дневник на Димчо...
• „ Хареса ми във всички връзки. Необикновения разказвачески жанр във 2 л. мн. ч., също достоверната история, разиграваща се в продължение на няколко дни в Индия, това че в историята са вплетени други истории. Привлекателен и въздействащ текст, беше ми занимателно да го прочета, а на всичко от горната страна звучеше в звук и с моите лични мисли. ” (Анансие)
• „ Историята ми хареса, дава отговор изцяло на днешния жанр на светообикаляне, на международно поданство. Прочетох я на един мирис. Книгата заслужава премиите, които получи. ” (Ленка)
• „ Атмосферата в Индия е отлично разказана – човек може да вдиша аромата ѝ от страниците. Книгата към този момент има и драматизация, играе се на сцена в пробен тип. Страниците ѝ са тъкмо колкото би трябвало – 160, а не да вземем за пример 400… (Милош)
А най-после дано дадем думата и на самия създател, Йозеф Панек – чешката литература ражда доста гении като него, които блясват внезапно и покоряват сцената. Точно в неговата глава се върти следното: „ В литературния живот встъпих едвам на зрели години и желая бързо да изляза от него. Установих в действителност, че медийното внимание доста пречи на човек. Науката е такава работа, в която би трябвало да се концентрирайте надълбоко, а и с писането е същото.Казах си, че ще одобрявам предложения за изявленията до връчването на премиите „ Магнезия Литера ”. И край. А връчването на премиите е днес… ” (из изявление на Йозеф Панек пред стратегия „ Вълтава ” на Чешкото радио)
„ Любов по време на световни климатични промени ” излиза на български в чудесния превод на ДЕНИЦА ПРОДАНОВА, отдолу под чиито ръце книжарниците ни се обогатиха с едни от най-въздействащите романи в актуалната чешка литература – „ Към тъмнината ” на Анна Болава, „ Тавани ” на ЗузанаБрабцова, „ Жълтите очи водят към дома ” на МаркетаПилатова и други Преди книгата на Йозеф Панек Деница работи и по чешката детска книга на 2020-а – „ Какво разказваше горилата ” също от Маркета Пилатова, която към този момент излезе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР