Любопитно Сюжетите с щастлив край могат да повлияят върху политическата

...
Любопитно Сюжетите с щастлив край могат да повлияят върху политическата
Коментари Харесай

Сюжетите с щастлив край могат да повлияят върху политическата ни нагласа

Любопитно Сюжетите с благополучен край могат да повлияят върху политическата ни настройка До това умозаключение стига академик, изследвал въздействието на " Игра на тронове " върху феновете  Деница Георгиева 28 май 2019, 15:13 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Сюжетите с благополучен край могат да повлияят върху политическата ни настройка
Сюжетите с благополучен край могат да повлияят върху политическата ни настройка
 С деца на цирк – гледайте австралийските акробати на българска сцена
С деца на цирк – гледайте австралийските акробати на българска сцена
 Синът на Майкъл Джордан се ожени за българка
Синът на Майкъл Джордан се ожени за българка
 Красавицата, която замести Мелани Грифит в сърцето на Бандерас
Красавицата, която замести Мелани Грифит в сърцето на Бандерас
 Защо усещаме апетит, откакто сме се нахранили?
Защо усещаме апетит, откакто сме се нахранили?
 Специално за феновете на лютото: Любимата рецепта на Мона
Специално за феновете на лютото: Любимата рецепта на Мона
 Малката Харпър към този момент е огромна: наследницата на Дейвид и Виктория
Малката Харпър към този момент е огромна: наследницата на Дейвид и Виктория
 Ралица Паскалева кръсти сина си в Йерусалим
Ралица Паскалева кръсти сина си в Йерусалим

Само до преди седмица милиони трескаво чакаха последния епизод на един феномен в киното, а точно „ Игра на тронове “.

Някои към този момент знаят по какъв начин завършва историята, а други не желаят тя да завърши и по тази причина са си запазили последния сезон за „ по-късно “, когато зимата пристигна и имат потребност от една ария за огън и лед, която да стопли сърцата им и да утоли жаждата за серийни филми.

Втори сериал като „ Игра на тронове “ в никакъв случай няма да има

Независимо дали сте гледали последния епизод, дали сте си го оставили за по-късно, или въобще не следите „ Игра на тронове “, сигурно е имало или към момента има най-малко една история, чийто край ви е вълнувал и с боязън сте очаквали.

Ще бъдат ли дружно Джак и Роуз в „ Титаник “? Ще надделее ли злото в „ Междузвездни войни “? Какво ще се случи с Шерлок Холмс в последния епизод от “Шерлок”? И още безчет сходни въпроси са ни тормозели, до момента в който гледаме филми и сериали.

Естествено е да желаеме положителното да победи, всички да заживеят щастливо, принцът да целуне принцесата и Джейми Съливън от „ Незабравимата “ да оздравее, само че скорошно изследване върху „ Игра на тронове “ открива, че може би имаме потребност от повече истории с трагичен край.

Добри неща ли се случват на положителните хора?

Тъй като всеобщо се избират сюжети с благополучен край, историите, създадени за всеобщата публика най-често са такива.

Всички тези щастливи развръзки обаче повлияват политическите ни настройки.

В изследване от 2007 година информационният психолог Маркъс Аппел открива, че колкото повече художествени истории с благополучен край познаваме, толкоз по-вероятно е да стартираме да имаме вяра в справедливия свят.

Какво общо има това с политиката?

Когато сме уверени в справедливостта, е много по-вероятно да имаме вяра, че на положителните хора би трябвало да се случват положителни неща, а на неприятните – неприятни.

Тези хрумвания водят до усвояването на избрани политически възгледи. Ако вярвате в справедливостта, то може би бихте считали, че бедните хора са заслужили да бъдат небогати, а богатите са заслужили да бъдат богати – едните са работили крепко, до момента в който другите са взели неверни решения в живота си и би трябвало да търпят следствията. Нали по този начин работи справедливостта?

Този метод на мислене неслучайно се свързва с поддръжка на властническо ръководство, както и отменяне на стратегиите за подкрепяне на бедните и отрицателни настройки към тях.

Вярата в справедливостта се трансформира в един щит на страстите и емпатията. Защо да се опитваме да се сложим на мястото на отсрещния и да съпреживеем болката му, откакто той е заслужил това, което му се случва...

Могат ли филми като „ Игра на тронове “ да разширят мирогледа ни?

Още през цялото време серийният филм се разграничава от другите.

Той освен захвърля концепцията, че героите ще бъдат възнаградени, когато правят положително и осъдени, когато правят нещо неприятно, само че и демонстрира на феновете поредност от несгоди, жестокости и брутална неправда.

Това навежда Антони Гиерзински, професор и декан на Факултета по политически науки към Университета Вермонт в Съединени американски щати, на мисълта: „ Ако Аппел е разкрил, че художествените истории с благополучен край ни карат да имаме вяра в справедливия свят, то тогава е допустимо истории като „ Игра на тронове “, изобразяващи несправедливостта, да ни разубедят, че светът е обективен “.

Така той организира опит със свои студенти в продължение на два семестъра, който е последван от още един мини-експеримент.

С помощта на обществените мрежи екипът набира участници и на инцидентен принцип ги разпределя в три групи.

Едната група получава задачата да изгледа шест епизода на „ Игра на тронове “, другата шест епизода на „ Истинска кръв “ (сериал, който изобразява един по-справедлив свят), а третата просто би трябвало да попълни въпросник.

В последвалия опит професорът на инцидентен принцип раздава задания на студентите от огромен курс или да гледат „ Игра на тронове “, или „ Хобит: Битката на петте армии “.

Гледането на „ Игра на тронове “ се свързва с по-слаба религия в справедливия свят

До това умозаключение доближава проф. Гиерзински от изследванията си. Гледането на този сериал се записва от участниците по-скоро като гледане на вести, в сравнение с художествени истории.

За страдание нещастните развръзки са част от живота, който е колкото розов, толкоз и сив.

Според проф. Гиерзински хората имат потребност от истории с трагичен край, с цел да може през днешния ден, във време, в което заниманието е превзело екраните ни, да ни се припомня, че нещата в живота не всеки път се развиват по този начин, както в приказките и би трябвало да се замислим, преди да съдим кое е заслужено и кое не.

„ Това качество видях в първите пет сезона на „ Игра на тронове “ и по тази причина толкоз доста ми се желае да свърши “, споделя професорът.

По тематиката  Сигнали, че душeвността е претрупана (СНИМКИ) Сигнали, че душeвността е претрупана (СНИМКИ)  Защо пристрастяването е разстройство на обществото Защо пристрастяването е разстройство на обществото  Разкриха психическото влияние на „ Игра на тронове ” Разкриха психическото влияние на „ Игра на тронове ”  Коя ще е идната „ Игра на тронове “ Коя ще е идната „ Игра на тронове “

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Деница Георгиева Източник: кино Игра на тронове политика логика на психиката .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Заражда ли се ново обединяване в Европейски Съюз Заражда ли се ново обединяване в Европейски Съюз  Рекордна суша в Сидни, лимитират водата Рекордна суша в Сидни, лимитират водата  Специално за феновете на лютото: Любимата рецепта на Мона Специално за феновете на лютото: Любимата рецепта на Мона  Asus показа преносим компютър с два екрана Asus показа преносим компютър с два екрана За дома  CashCredit  <p><strong>Апартамент в Пловдив</strong>, който очарова с интериор</p> Апартамент в Пловдив, който очарова с интериор (СНИМКИ)  <p><strong>Една причина</strong> за какво би трябвало <strong>да имате свежи цветя</strong> в дома&nbsp;</p> Една причина за какво би трябвало да имате свежи цветя в дома.box-CashCredit { margin: 50px 0; }.box-CashCredit img { width: 100%; height: auto; }.box-CashCredit.list-item:nth-child(1) { border-top: 0 none; }.box-CashCredit.box-content { border: 9px solid #316fa0; }  1 Лейди Кити Спенсър - палавата племенница на принцеса Даяна, която смая света (ВИДЕО)  1 Мелания Тръмп очарова Япония с тоалетите си (СНИМКИ)  1 Кайли Миноуг: От „ пеещо вълнисто папагалче ” до същинска музикална кралица (СНИМКИ)  1 Блед – приказното езеро на Словения (СНИМКИ) --> АКЦЕНТИ  Лейди Кити Спенсър - палавата племенница на принцеса Даяна, която смая света (ВИДЕО) Лейди Кити Спенсър - палавата племенница на принцеса Даяна, която смая света (ВИДЕО)  Мелания Тръмп очарова Япония с тоалетите си (СНИМКИ) Мелания Тръмп очарова Япония с тоалетите си (СНИМКИ)  Кайли Миноуг: От „ пеещо вълнисто папагалче ” до същинска музикална кралица (СНИМКИ) Кайли Миноуг: От „ пеещо вълнисто папагалче ” до същинска музикална кралица (СНИМКИ)  Блед – приказното езеро на Словения (СНИМКИ) Блед – приказното езеро на Словения (СНИМКИ) Последни  <p>Сюжетите с <strong>щастлив край</strong> въздействат върху <strong>политическата</strong> ни <strong>нагласа</strong></p> Сюжетите с благополучен край въздействат върху политическата ни...  КЕВР предлага нови цени на топлата вода и парното КЕВР предлага нови цени на топлата вода и парното  Корнелия Нинова Корнелия Нинова подаде оставка  <p><strong>С деца на цирк </strong>&ndash; гледайте австралийските акробати на българска сцена</p> С деца на цирк – гледайте австралийските акробати...  Осиновители не желаят крепко дете Осиновители не желаят крепко дете  <p>Синът на Майкъл Джордан се <span style= Синът на Майкъл Джордан се ожени за българка  <p>Откриха следи от обвинения за убийствата в Костенец</p> Откриха следи от обвинения за убийствата в Костенец  Мощна детонация унищожи дома на българин в Германия Мощна детонация унищожи дома на българин в Германия  Любов или разлъка във финала на „ Женени от пръв взор “ Любов или разлъка във финала на „ Женени от пръв взор “  <p><strong>&quot;Като две капки вода&quot;</strong> е най-гледаното шоу измежду дейното население</p> "Като две капки вода " е най-гледаното шоу...  Социолог за прогнозите: Борисов ме послуша Социолог за прогнозите: Борисов ме послуша  <p>Акция против сърби в Косово, армията на Сърбия в бойна готовност</p> Акция против сърби в Косово, армията на Сърбия в бойна...  Рекордна суша в Сидни, лимитират водата Рекордна суша в Сидни, лимитират водата  <p><strong>Красавицата</strong>, която <strong>замести Мелани Грифит </strong>в сърцето на Бандерас</p> Красавицата, която замести Мелани Грифит в сърцето на...  Зафиров: Само Българска социалистическа партия подвига резултата си от предходните избори Зафиров: Само Българска социалистическа партия подвига резултата си от предходните...  <p><strong>Защо</strong> <strong>усещаме апетит,</strong> откакто сме се нахранили?</p> Защо усещаме апетит, откакто сме се нахранили?  Един ще си тръгне вечно довечера от Hell’s Kitchen Един ще си тръгне вечно довечера от Hell’s Kitchen  Снимката е илюстративна. На живот и гибел: за какво този мъж рискува всичко  На фотографията: Виктор Орбан и Матео Салвини Заражда ли се ново обединяване в Европейски Съюз  <p>Запалиха се спирачките на трамвай в София</p> Запалиха се спирачките на трамвай в София Всичко от през днешния ден Виц на деня В банката. - Добър ден, желая да открия при Вас обща сметка...! - Разбира се, с кого...? - Няма значение...! Вижте там, да е някой… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Берлинският магазин с шедьоври от България Берлинският магазин с шедьоври от България  Това е билката на дълголетието Това е билката на дълголетието  Какво вършат другите зодии, когато останат сами Какво вършат другите зодии, когато останат сами  Къде не пишат домашни, учат върху лодки и вървят на учебно заведение със аероплан  Социален цирк в България - какво съставлява Социален цирк в България - какво съставлява  Въпреки митингите, Ален Делон през сълзи взе своята премия Водещи вести  Корнелия Нинова Корнелия Нинова подаде оставка

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР