Любопитно Следите се губят - в търсене на забравените художници

...
Любопитно Следите се губят - в търсене на забравените художници
Коментари Харесай

Следите се губят - в търсене на забравените художници

Любопитно Следите се губят - в търсене на забравените художници Експозицията е опит да се вкарат всички разкрити до този миг създатели, свързани с Дружеството на южнобългарските художници 27 юни 2019, 14:50  Следите се губят - в търсене на забравените художници Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
рез 1912 година в Пловдив се образува Дружество на южнобългарските художници, чиято история се разпростира в границите на четири десетилетия, и по-точно до 1948 година В състава на художественото обединяване през годините се включват повече от 160 създатели. Немалка част от тях през днешния ден историците на изкуството и публиката дефинират като колоси в развиването на българското изкуство, а измежду тях несъмнено са имената на Антон Митов, Андрей Николов, Иван Лазаров, Златю Бояджиев, Васил Бараков, Давид Перец, Цанко Лавренов.

Реализираното изследване, траяло повече от пет години – издирването на първоначални документи и каталози, прелистените десетки хиляди страници на периодическия щемпел, разкрива и низ от имена – справедливо или не, забравени или въобще незапомнени, на художници, добавящи непознати нюанси в знанията ни за историята на Дружеството на южнобългарските художници и българското изкуство изобщо.

Експозицията е опит да се вкарат всички разкрити до този миг създатели, свързани с Дружеството (редовни членове, изключителни и гости), като всеки от тях, където това е допустимо, е показан с творба, която е излагал в границите на изложбите на южнобългарските художници. Немалка част от следите на тези художници през днешния ден са изгубени – към момента не са открити данни за тяхното раждане и гибел, а още повече техни произведения.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ИЗЛОЖБАТА "СЛЕДИТЕ съдебна експертиза ГУБЯТ " В ГАЛЕРИЯТА
Следите се губят  Софийска Градска Художествена Галерия показва  Христо Станчев Етюд, 1893г  Генчо Митев Автопортрет 1912г
Изложбата наблюдава развиването на Дружеството през другите интервали на неговото битие. Поставени са акценти както върху предисторията на художествения живот в Пловдив, по този начин и на отделилите се от Дружеството в края на 20-те години създатели, които образуват просъществувалата за малко художническа група „ Звено “. Не по-малко значим и забавен миг от изложбата е прочитът на историята на Дружеството в годините след 1944 година Това е интервал, в който реставрирането на знанието за случилото се става все по-непостижимо.

В експозицията са включени творби от сбирките на ГХГ – Пловдив, СГХГ, НГ – София, художествените галерии в Бургас, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Ямбол и частни сбирки.

Може да посетите изложбата в Софийска градска художествена изложба до 25 август.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза галерия култура
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР