Любопитно Марио Хосен: С личността на Паганини ме свързва кауза

...
Любопитно Марио Хосен: С личността на Паганини ме свързва кауза
Коментари Харесай

Марио Хосен: С личността на Паганини ме свързва кауза и съдба

Любопитно Марио Хосен: С личността на Паганини ме свързва идея и орис Цигуларят Марио Хосен и пианистът Адриан Йотикер ще показват творчеството на Паганини и Шопен 21 ноември 2019, 12:51  Марио Хосен: С личността на Паганини ме свързва идея и орис
Марио Хосен: С личността на Паганини ме свързва идея и орис
 Вещи на Хитлер бяха продадени на търг, провокирал разногласия
Вещи на Хитлер бяха продадени на търг, провокирал разногласия
 Топ Black Friday 2019 оферти
Топ Black Friday 2019 оферти

" Самозванците " - една галерия, която си коства да видите
 Как смела жена избави коала от пламъците в Австралия
Как смела жена избави коала от пламъците в Австралия
 Меган Маркъл оглави ранглиста за жанр
Меган Маркъл оглави ранглиста за жанр
 Най-добрите храни за усилване на имунната система
Най-добрите храни за усилване на имунната система
 10 урока, които възрастните да научат от децата
10 урока, които възрастните да научат от децата

а 25 ноември Паганини и Шопен ще се изправят един против различен с най-ярките творби от своето творчество посредством виртуозни модерни интерпретатори. Това са цигуларят Марио Хосен и пианистът Адриан Йотикер. Музикалният двубой ще бъде в основата на зрелищния концерт-спектакъл „ Между два свята “, който ще бъде показан в понеделник в Зала 1 на НДК.
 Марио Хосен
Срещаме се със световноизвестния виртуоз и тълковник на Паганини – маестро Марио Хосен, който ни разкрива част от страстта на идния концерт, любовта към музиката, събираща душите в едно и философията, която споделя със своите студенти.

- Здравейте, маестро. След броени дни българската аудитория ще Ви види на сцената на Зала 1 на НДК в един огромен концерт-спектакъл. Разкажете ни повече за „ Между два свята “.

„ Между два свята “ е невероятен, тъй като е нов и безподобен като идея и осъществяване. Интересен, тъй като е обичаен и в същото време разчупен и модерено показан. Визуализацията е в ръцете на извънреден екип. Концертът-спектакъл е необикновен и за изпълнителите – изпълнен е с вдъхновяваща за тях тема!

- На сцената до Вас ще застане швейцарският пианист Адриан Йотикер, а диригент ще бъде Кристиан Шулц. От какъв брой време работите с тези огромни имена и по кое време се пресрещнаха пътищата Ви?

И с двамата ме свързва дългогодишно другарство. С Адриан бяхме поканени да създадем рецитал в Цюрих и това бе първата ни среща преди повече от 15 години. С Кристиан се запознахме във Виена преди няколко години. Това че сме и фамилни другари, е доста значимо, изключително когато се основават нови креативен хрумвания. Работата по плана, който свързва световете на Паганини и Шопен, ни забавлява и въодушевява. Атмосферата на целия ни креативен и учредителен екип е доста положителна, работи се доста леко и прелестно.

- Връзката Ви с Паганини надали може да бъде обяснена само на рационално равнище. Припознавате ли се в този характер, трансформирал вечно театралното показване в класическата музика?

Мисля, че с личноста на Паганини ме свързва нещо доста по-силно. Кауза и орис. Това, че на мен се падна достойнството да съм реализатор на последните незаписани истински творби на Паганини, както и да бъда редактор на цялото му творчество за цигулка и оркестър за издателство Доблингер, във Виена, срещата ми с неговите ръкописи и доста други необяснима положения по време на стотиците ми осъществявания на Паганини, не мога да обясня единствено на рационално равнище.

Образът на Паганини, който познавате от киното и известната литература, не е дава отговор на истината за този огромен създател. Историите за връзките му с дявола, опиатите, алкохола и разврата нямат нищо общо с живота на Паганини, какъвто го познаваме ние експертите от същинските богати извори. От друга страна несправедливо и от самите музиканти десетилетия се пренебрегват и неговите истински творби, извършват се и се преподават по метод, който няма нищо общо с желанието на композитора. Може би изпълнявайки постоянно неговата музика, имам вътрешно предпочитание като негов юрист да защитя името му на огромен композитор.

- Държите на времето, порекарано със студентите Ви. Кое е най-ценното, което си взимате от тези диалози?

Човек се зарежда, когато преподава на млади и любознателни хора. Обикновено се веселя, когато имаме опция с по-напредналите студенти да беседваме за силата и силата на музикалния език, с който може да се изразят посланията на гениални композитори през призмата на личната страст по неповторим и несравним метод. Разговорите ни водят постоянно до прояснение! Имал съм щастието да работя с огромни учители, които са ми вярвали и подкрепяли, не са ми разрешавали в никакъв случай да заплащам за уроците си. Следвам тези образци и им имитирам.

Но няма да не помни и думите на един от най-големите професори по цигулка към студентите си: "Ако не сте родени за призванието "артист ", което значи да посветите безусловно и въодушевено живота си за идеята и не вземете образец от Сизиф, който цялостен живот се бори за идеита си, няма смисъл да пилеете скъпото си време единствено заради пагубните за душите ви упоритостта на родителите си ".

Да, постоянно се удивлявам на надарените студенти в България и по света и за жалост се съгласявам с думите на огромния възпитател... "от всяко дърво свирка не става ".

- Имате прелестна брачна половинка, която продължава да Ви въодушевява. Музиката ли е най-силната заварка сред две души, отдадени на изкуството?

Любовта е най-силната заварка, тя ни въодушевява и ни дава сили и мотивация да творим и сътворяваме! Щаствлив съм, че сме дружно! Да, музиката ни събра с Лили и се надявам, окрилени от нея, да продължим да опознаваме себе си в естетика.

- Обичате футбола. Има ли подобие сред оркестъра и футболния тим?

Да, геният и фантазията дефинират капацитета, а тактиката, дисциплината и труда - резултата. Ако един оркестър или футболен тим имат добър управител, ще са сполучливи. Виждаме чудесните резултати в Германия, както в музиката, по този начин и в отборните спортове, в частност футбола. Дългогодишна държавна стретегия в културата и спорта и резултатите са на лице- претъпкани концертни зали и игрища. На Балканите има доста сполучливи характерности, както в изкуството, по този начин и в спорта, само че манталитета, неналичието на йерархична дисциплината и вярна мотивация в труда са проблематични както в отборните спортове, по този начин и в построяването на един огромен същински стойностен симфоничен оркестър.

- Все по-често приказваме за нуждата да се обръщаме към себе си. Как успявате да сесвързвате със себе си в динамичното всекидневие?

Аз време за себе си постоянно отстранявам, чета доста, медитирам, познавам се и се срещам с духовно извисени персони, диря до момента с природата и космоса. Щастлив съм, че пътът, който съм избрал, ми дава тази опция!

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Марио Хосен цигулар .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Мъж поръча убийството на някогашната си за 2500 евро Мъж поръча убийството на някогашната си за 2500 евро  <br> Снимка на 120 години на Грета взриви интернет <br>
Снимка на 120 години на Грета взриви интернет
 <br> <strong> Изхвърлете </strong> тези храни <strong> от хладилника </strong> си <br>
Изхвърлете тези храни от хладилника си
 <br> се похвали, синът ѝ е проходил на 9 месеца <br>
се похвали, синът ѝ е проходил на 9 месеца
Последни  <p>Марио Хосен: С личността на Паганини ме свързва идея и съдба</p> Марио Хосен: С личността на Паганини ме свързва идея и...  <p>Какво ще се случи с &bdquo;Гражданска отговорност&rdquo;</p> Какво ще се случи с „ Гражданска отговорност”  Взрив на парен казан срина постройка в Харманли Взрив на парен казан срина постройка в Харманли  <p>Търг с движимости на <strong>Хитлер</strong> провокира възмущение</p> Търг с движимости на Хитлер провокира отвращение  Топ Black Friday 2019 оферти Топ Black Friday 2019 оферти  Архив Астрономи откриха " изчезнала " неутронна звезда  <p>Нанков: Над 300 000 българи на воден режим</p> Нанков: Над 300 000 българи на воден режим  <p><strong>&quot;Самозванците&quot;</strong> - една галерия, която си коства да видите</p> "Самозванците " - една галерия, която си...  <p>Как <strong>смела жена</strong> избави <strong>коала от пламъците</strong> в Австралия</p> Как смела жена избави коала от пламъците в Австралия  <p>60-годишен мъж &ndash; похитен и изведен в чужбина, с цел да проси</p> 60-годишен мъж – похитен и изведен в чужбина, за...  <p>Меган е <strong>по-добра</strong> от Кейт в това</p> Меган е по-добра от Кейт в това  Прибиране на пшеницата Махат възбраната за продажба на земя на чужденци  <p>Най-добрите <strong>храни </strong>за усилване на <strong>имунната система</strong></p> Най-добрите храни за усилване на имунната система  <p>Момиченце едвам не умря поради разкарване сред болници</p> Момиченце едвам не умря поради разкарване сред лечебни заведения  <p><strong>10 урока,</strong> които възрастните да научат от <strong>децата</strong></p> 10 урока, които възрастните да научат от децата  <p>ЕНП избра Доналд Туск, Борисов коментира</p> ЕНП избра Доналд Туск, Борисов разяснява  Александра Джоджева. Фото заем Александър Кръстев Българска студентка впечатли в Италия с необикновен план  Днес става студено, сняг в планините, рисково време в Родопите Днес става студено, сняг в планините, рисково време в...  <p>Преди <strong>20 година Бил Клинтън</strong> изнася тирада на площад „ Св. Александър Невски ”</p> Преди 20 година Бил Клинтън изнася тирада на площад „ Св...  Амнести: Фейсбук и Гугъл са опасност за човешките права Амнести: Фейсбук и Гугъл са опасност за човешките права Всичко от през днешния ден Виц на деня Мъж се прибира от командировка. Жена му го посреща ядосана: – Стамате, сподели, че заминаваш в командировка в София, а са те видели на плажа… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Шофьор обърна кола, с цел да си освободи място за паркиране Шофьор обърна кола, с цел да си освободи място за паркиране  „ Как по този начин си неработоспособен, пък не си в количка? “  Започват коледните пости. Ето какво би трябвало да знаем  Публикуваха цените на ТОЛ таксите Публикуваха цените на ТОЛ таксите  Българска компания основава игри за над 60 милиона души по света  Три измислени научни обстоятелството, в които евентуално вярвате Водещи вести  <p>Момиченце едвам не умря поради разкарване сред болници</p> Момиченце едвам не умря поради разкарване сред лечебни заведения  Взрив на парен казан срина постройка в Харманли Взрив на парен казан срина постройка в Харманли  <p>Какво ще се случи с &bdquo;Гражданска отговорност&rdquo;</p> Какво ще се случи с „ Гражданска отговорност ”  Днес става студено, сняг в планините, рисково време в Родопите Днес става студено, сняг в планините, рисково време в Родопите  <p>60-годишен мъж &ndash; похитен и изведен в чужбина, с цел да проси</p> 60-годишен мъж – похитен и изведен в чужбина, с цел да проси  <p><strong>Светъл празник</strong> е през днешния ден. Kакво повеляват традициите</p> Светъл празник е през днешния ден. Kакво повеляват традициите  Александра Джоджева. Фото заем Александър Кръстев Българска студентка впечатли в Италия с необикновен план  Архив

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР