Любопитно DW: Как от българското кисело мляко не стана антибиотик

...
Любопитно DW: Как от българското кисело мляко не стана антибиотик
Коментари Харесай

DW: Как от българското кисело мляко не стана антибиотик

Любопитно DW: Как от българското кисело мляко не стана антибиотик Дълго време наши учени работят над " Антибиотикум булгарикум ", в чиято основа е вариант, извлечен от киселото мляко  Василена Василева 1 май 2020, 13:55  Пещера на 5 млн. години е населявана от невиждани същества
Пещера на 5 млн. години е населявана от невиждани същества
 Отбелязваме Международния ден на труда
Отбелязваме Международния ден на труда
 Праисторическият
Праисторическият " вманиачен звяр " на Мадагаскар хвърля светлина върху еволюцията на бозайниците
 Редки розови делфини бяха видяни край крайбрежията на Тайланд
Редки розови делфини бяха видяни край крайбрежията на Тайланд
 Звезден рожденик! Васил Василев-Зуека на 55
Звезден рожденик! Васил Василев-Зуека на 55
 Кой ще влезе в топ 5 на Hell’s Kitchen България довечера
Кой ще влезе в топ 5 на Hell’s Kitchen България довечера
 Днес настава Валпургиевата нощ, най-мистичната вечер от годината
Днес настава Валпургиевата нощ, най-мистичната вечер от годината
 Да се поглезим: Тартове с шоколадов мус
Да се поглезим: Тартове с шоколадов мус

ълго време български учени работят над "Антибиотикум булгарикум ", в чиято основа е вариант, извлечен от киселото мляко. Предпоставките за триумф са огромни, само че препаратът по този начин и не оправдава очакванията. Защо?

Лаборатория към Министерство на здравеопазването разкри: Кога пробиотикът работи?

Тайната на дълголетието на българите се крие в киселото мляко. Това заключава при започване на предишния век проф. Иля Мечников, който през 1908 става лауреат на Нобеловата премия за медицина. Една година преди този момент той вкарва хипотезата за позитивното въздействие на някои бактерии в модифицирането на чревната микрофлора и заместването на нездравословните бактерии с потребни. Тя слага началото на голям брой проучвания върху лечебните и профилактични свойства на киселото мляко и лактобацилите, написа DW.

Домашен самун - по какъв начин да го приготвим бързо и вкусно

Малко по-рано, през 1905 година, в Женева българският студент по медицина Стамен Григоров открива чудодейната пръчица, "причинител " на подквасването. В чест на своя изобретател и на неговата татковина България, тя е наречена Lactobacillus bulgaricus. Проф. Мечников удостоверява откритието на Григоров и построява теорията си за дълголетието точно върху него.

Днес по целия свят можеше да има "Антибиотикум булгарикум "

През август 1959 година Централен комитет на Българска комунистическа партия взема решение да сътвори специфичен теоретичен институт за проучване и въвеждане на открития в България "антираков антибиотик ", който съставлява вариант на бактерията в българското кисело мляко Lactobacillus bulgaricus. Институтът е основан - под името "Институт 220 ".

За шеф на института е назначен доктор Иван Богданов. А (нещатен) теоретичен началник става проф. Петър Попхристов. Към решението на Централен комитет на Българска комунистическа партия е прибавен отчет от доктор Богданов, в който се разказват резултатите от научната му работа. Още през 1951 доктор Богданов патентова варианта с противотуморни свойства "Bogdanov patent strain tumoronecroticance B-51 " - ATCC 21815, в резюме именуван LB51® и извлечен от киселото мляко.

Лекар: тези храни състаряват

Именно заради този факт и поради работата му по антибиотичните свойства на 73 варианта на "културелни течности на разнообразни актиномитети и други микроорганизми " доктор Богданов става шеф на института.

В отчет на доктор Богданов се разказват лабораторните му опити с мишки с вградени тумори. При тях излекуваните животни са били 50%. Според доктор Богданов, при останалите животни лекуването е почнало прекомерно късно, дозите са били прекомерно дребни или пък туморите са били доста огромни (15-20 мм). Наред с противораковите свойства "културелната течност " е посочила и доста необятен антибактериален набор.

През 1966 е основан препарат, в началото наименуван Blastolysin и избран като гликопептид от клетъчните стени на LB51. През 1967 доктор Иван Богданов стартира използването на перорален препарат. Първоначално той носи името "Antibioticum Bulgaricum - AB ", по-късно името му е заменено на ANABOL, макар че няма нищо общо с анаболните хормони.

Въпреки първичните отлични резултати и положителните учени в екипа на института, препаратът не оправдават очакванията, които му се разпореждат. По-късно "Институт 220 " е реорганизиран като Научно-производствена лаборатория за биологично дейни субстанции, а в края на 1980-те в държавна компания "Деодан ". На пазара са пуснати два препарата, съдържащи LB51 - имуномодулатор и един от първите пробиотици. А японската корпорациия "Мейджи " стартира да употребява варианта LB51 за произвеждане на българско кисело мляко. Д-р Иван Богданов умира през 1988 година. Малко по-късно компанията се поема от неговия наследник - доктор Асен Богданов, който по-късно я приватизира. Според документ от архива на Комисията по досиетата, през юли 1988 година доктор Асен Богданов е вербуван като сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним "Коджов ". Той е сътрудничел на контраразузнаването по икономическа линия (ВГУ-ІІ-ІІІ).

Защо не реализират стремежи резултат?

За неуспеха на института по време на Народна република България се описват най-различни истории. Една от посочваните аргументи за неуспеха са персонални спорове и властническо отношение към учените, работещи в института, както и занемаряване на откритията и теориите на учените с по-нисък сан, които работят с по-модерни способи. Друга легенда споделя за интервенция на Държавна сигурност и Съюз на съветските социалистически републики в работата на "Институт 220 ". Възможно е и в двете да има известна доза истина.

Десетилетия по-късно, през 2010, учени от Варненския съюза на учените, пишат: "За страдание, създаването на Богданов не е доразвита с новите микробиологични способи и технологии, с цел да се реализиран от нея евентуалните благоприятни условия. "

Изследвания на киселото мляко са правени от доста учени и институти в България. Дори и военните създават технология, която е била секретна. В началото на 1980-те години военният доктор Никола Александров е претрупан със задачата да сътвори функционална храна, подобаваща за космонавтите. На базата на неговата разработка, а и на доста други, през днешния ден се създават пробиотични артикули, съдържащи живи и латентни кафези на Lactobacillus Bulgaricus.

Lactobacillus Bulgaricus обаче се употребява освен за лечебни артикули или артикули, подпомагащи лекуване, предопределени за продажби по аптеките. Компания, основана от българи, продава в Съединени американски щати пресни сокове, в които Lactobacillus Bulgaricus се употребява за консервант. А наскоро на пазара в България беше пусната и бира, съдържаща Lactobacillus Bulgaricus.

По тематиката  Супа за закуска ни прави по-силни от всеки път Супа за закуска ни прави по-силни от всеки път  Сирене по рецепта от Ливан и мляко без Е-та на пазара у нас Сирене по рецепта от Ливан и мляко без Е-та на пазара у нас  Изхвърлете тези храни от хладилника си Изхвърлете тези храни от хладилника си  Да спрем вирусите - препоръки за здрава имунна система Да спрем вирусите - препоръки за здрава имунна система

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактор: Василена Василева Източник: кисело мляко антибиотик .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар Не пропускай  Бум на ковид в Русия, стопанската система пред срив - Теми в развиване | Vesti.bg Бум на ковид в Русия, стопанската система пред срив - Теми в развиване | Vesti.bg  Мъск назова ограниченията против ковид: фашизъм Мъск назова ограниченията против ковид: фашизъм  <br> Днес настава <strong> Валпургиевата </strong> нощ, <strong> най-мистичната </strong> вечер от годината <br>
Днес настава Валпургиевата нощ, най-мистичната вечер от годината
 <br> Най-красивата градина в света е празна за първи път от 71 години <br>
Най-красивата градина в света е празна за първи път от 71 години
Последни  Страните от ОПЕК започнаха да редуцират добива на петрол Страните от ОПЕК започнаха да редуцират добива на петрол  <p>Как от българското кисело мляко не стана антибиотик</p> Как от българското кисело мляко не стана антибиотик  Бизнесът и синдикатите приготвят общ пакет с стопански и обществени ограничения Бизнесът и синдикатите приготвят общ пакет с...  Девет наново инфектирани с COVID-19 в Италия Девет наново инфектирани с COVID-19 в Италия  5806 българи се включиха в пробното онлайн броене на популацията 5806 българи се включиха в пробното онлайн броене...  БЛС прикани за поетапно намаляване на ограничаващите ограничения БЛС прикани за поетапно намаляване на ограничаващите...  <p>Илон Мъск се доближава към <a href=бонус от $750 млн.</p> " /> Илон Мъск се доближава към бонус от $750 млн.  Петима топ готвачи не престават надпреварата за огромната премия в Hell’s Kitchen България Петима топ готвачи не престават надпреварата за огромната...  <p>Теменужка Петкова: <strong>Цената</strong> на <strong>тока</strong> не е <strong>политическо</strong> решение</p> Теменужка Петкова: Цената на тока не е политическо...  Кампанията на NOVA Кампанията на NOVA " Заедно " съумя да събере над 20 000...  Пещера на 5 млн. години е населявана от невиждани същества Пещера на 5 млн. години е населявана от невиждани...  Радев: Първи май не е подарък, той е завладяване на служащите Радев: Първи май не е подарък, той е завладяване на...  Засилен трафик на изходите на София, 40 хиляди автомобила са напуснали столицата Засилен трафик на изходите на София, 40 хиляди автомобила...  Отбелязваме Международния ден на труда Отбелязваме Международния ден на труда  Мутафчийски: Скоро ще обявим по какъв начин ще се отпускат ограниченията Мутафчийски: Скоро ще обявим по какъв начин ще се отпускат ограниченията  Топло и слънчево време през днешния ден, само че тук-там ще вали Топло и слънчево време през днешния ден, само че тук-там ще вали  Intel Intel пусна " най-бързия гейминг процесор " до момента  Речта на Виктор Юго за българите Речта на Виктор Юго за българите  Праисторическият Праисторическият " вманиачен звяр " на Мадагаскар хвърля...  Руският министър председател е инфектиран с COVID-19 Руският министър председател е инфектиран с COVID-19 Всичко от през днешния ден Виц на деня Прибира се брачният партньор вкъщи и вижда жена му мери нови обувки. - Представяш ли си - споделя му тя - връщам се и гледам… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  От Стакевци до НАСА и  Ген. Мутафчийски: Носим неприятните новини, това е прочувствено изчерпващо, извиняваме се  Бум на ковид в Русия, стопанската система пред срив Бум на ковид в Русия, стопанската система пред срив  Ген. Мутафчийски: Получавам смъртни закани Ген. Мутафчийски: Получавам смъртни закани  Учени: COVID-19 e единствено началото, спрете да унищожавате природата  Нова Зеландия разгласи победа над ковид Нова Зеландия разгласи победа над ковид Водещи вести  Мутафчийски: Скоро ще обявим по какъв начин ще се отпускат ограниченията Мутафчийски: Скоро ще обявим по какъв начин ще се отпускат ограниченията  Девет наново инфектирани с COVID-19 в Италия Девет наново инфектирани с COVID-19 в Италия  <p>Теменужка Петкова: <strong>Цената</strong> на <strong>тока</strong> не е <strong>политическо</strong> решение</p> Теменужка Петкова: Цената на тока не е политическо решение, регулаторът е самостоятелен  Бизнесът и синдикатите подгот </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник:
vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР