Любопитни процеси текат в Пловдив и Варна, затъмнени от международните

...
Любопитни процеси текат в Пловдив и Варна, затъмнени от международните
Коментари Харесай

Битката за кметския вот в Пловдив и Варна вече е в разгара си

Любопитни процеси текат в Пловдив и Варна, затъмнени от интернационалните вести и многочислените общодържавни рецесии. Политическият комфорт на кметовете на ГЕРБ в двата града завърши. След като им трябваха 3-4 месеца да навлязат в активността си, регионалните шефове поведоха люти борби с общинските управления. Освен да вземат решение настоящи проблеми, екшънът е прицелен в локалните избори, въпреки до тях да има година и половина.

По-драматична е обстановката във Варна. Областният шеф Благомир Коцев (представител на ПП) е решен твърдо " да диша във врата " на кмета Иван Портних, а аналогично локалните депутати на ГЕРБ обещаха да наблюдават под лупа и неговата активност. Сагата стартира с някои скрити от обществеността разминавания (организацията към посрещането на бежанците, например). После премина в очевиден конфликт след офанзива на Коцев за синята зона в града (поиска доклад за доходи, разноски, ценообразуване, реинвестиции); кулминира към този момент в рецензии и върнати решения на общинския съвет за вдишване на 95-милионен заем и продажбата на към 150 декара земя в града. И двете спрени решения бяха прегласувани в комисиите на съвета, същото евентуално ще стане и на сесията идната седмица. От своя страна Портних не мълчи, а упреква остро Коцев и държавното управление в стопиране на развиването на Варна. В ГЕРБ са уверени, че регионалният шеф се готви да е кандидат-кмет на Политическа партия. Затова и посред разприте Портних подмятна в обществените мрежи: " Местните избори са надалеч, по тази причина загряващите на тъч линията дано внимават да не им бият дузпата предплатено ".

Областният шеф на Пловдив Йордан Иванов (ДСБ) пък върна преди десетина дни 12 решения на общинския съвет за допускане на Подробен организационен проект (ПУП). Това се случи паралелно с акция на сподвижниците на Иванов от Демократична България, в която те застъпиха тезата, че ПУП-ове не може да се утвърждават без екологична оценка на готвените промени в Общия организационен проект. Строителни компании надигнаха мощен глас против Иванов, той и Демократична България се позоваха на писмо на вицепремиера и районен министър Гроздан Караджов за пояснение на Закон за устройство на територията. Наложи се Караджов да посети Пловдив и да каже, че общината има право да действа ПУП-ове. Решенията бяха доказани на сесия. Междувременно кметът Здравко Димитров упрекна Иванов, че си " играе на политика ". А един от шефовете на строителните компании изстреля: " Спира се развиването на Пловдив, тъй като Данчо Иванов желае да е кмет ". Любопитен колорит е, че въпреки през днешния ден да са в свада, ДСБ (и Реформаторският блок) поддържаха Димитров през 2015 година при първото му присъединяване в кметската конкуренция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР