Любомир ГЕОРГИЕВ е роден на 28 ноември 1956 г. във

...
Любомир ГЕОРГИЕВ е роден на 28 ноември 1956 г. във
Коментари Харесай

Любомир Георгиев: Историята няма да ни прости, ако оставим Видин на опашката

Любомир ГЕОРГИЕВ е роден на 28 ноември 1956 година във Видин. Семеен, с едно дете. Завършва приблизително обучение в Математическата гимназия в града, а висше във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", компетентност история. Преподавател по история с 35 години педагогичен стаж. От 2014 година е шеф на Гимназия с преподаване на непознати езици " Йордан Радичков ". Общински консултант от гражданската квота на Българска социалистическа партия. Кандидат за кмет на Видин от коалиция " Българска социалистическа партия за България ".

" Важно е човек, който влиза в ръководството, да бъде непоколебим, спазващ закона и обективен "

- Г-н Георгиев, има ли допирни точки сред ръководенето на езикова гимназия и ръководството на община? Какво от досегашния ви професионален опит смятате за мощен коз на идните избори?

- И да, и не. Различно е, тъй като мащабите са разнообразни. Да управляваш община е доста по- комплицирано, само че допирни точки има. Една от най-важните е да подбереш добър екип. Екип от специалисти и то най-хубавите. Такива, на които да имаш доверие, които няма да те предадат, да са почтени, да не се забъркват в нечестни покупко-продажби. За мощен коз ми е мъчно да приказвам, само че постоянно съм се стремял да бъда обективен, честен и откровен в връзките си. Невинаги ми е отговаряно по същия метод, само че това не ме трансформира. Винаги съм бил отворен към разговора, бих приел други отзиви и от други партии и организации, стига да са положителни за града ни. Важно е индивидът, който влиза в ръководството, да бъде непоколебим, спазващ законите и обективен. Както в гимназията, на която съм шеф, по този начин и в община Видин ще основа спокойна атмосфера за работа. Това е доста значимо, тъй като единствено по този начин човек може да покаже до дъно качествата си и да даде всичко от себе си за осъществяване на в действителност тежките и виновни задания, които би трябвало да се вземат решение.

- Като общински консултант познавате проблемите на Видин, за какво те не са решени до момента и какъв е пътят за отстраняването им?

- Ефективното потребление на общинските средства и ръководство на общинската благосъстоятелност е значим съставен елемент от активността на общината и Общинския съвет. Ако бъда определен за кмет на Видин, една от първите ми задания ще е осъществяването на цялостна финансова проверка на община Видин. С това ще стартира, с цел да бъдат осведомени жителите по какъв начин са изразходвани средствата и с какво стартира новият мандат.

Относно проблемите - това са проблемите и на Северозапада, при нас са още по-тежки. Например, районна диспропорционалност на приходите - от една страна, София и огромните градове, от другата - дребните райони. Нашите хора се усещат забравени от страната. Това води и до демографска рецесия, неприятно опазване на здравето и така нататък

Друг от проблемите са занемарените квартали - както улиците, по този начин и междублоковите пространства, зелените площи. В града съществува общинска компания " Озеленяване ", която получава значително средства от общинския бюджет и все пак работата й е кампанийна, а не непрекъсната.

Голяма част от детските площадки също са занемарени. Част от оборудванията са инсталирани преди десетки години и нямат нищо общо със актуалните условия за сигурност и хармония. При положително ръководство на общината това може да се промени. Трябва да бъдат запитани хората какво биха желали да има, по какъв начин те биха помогнали. Защото, в случай че живеещите там, в това число децата, не са съпричастни, мъчно ще се опазва направеното от който и да било.

Друг проблем е транспортната скица на Видин, правена няколко пъти по друг метод и все незадоволителен. Местата за паркиране са незадоволителни. Това също ще е предмет на управническата стратегия на Българска социалистическа партия, като спечелим изборите.

- Предполагам, че ваш главен приоритет ще бъде образованието, какви ограничения са заложени в програмата ви в тази тенденция?

- В оценката на Европейската комисия за образованието в България е посочено, че " уcилията на Бългаpия да оcъвpемени обpазователната си система пpодължават, само че подобряването на качеството и пpиложимоcтта на пазара на тpyда остават предизвикателство. " Това е явен знак, че е нужна смяна. Ясно е, че са нужни промени и то на първо място в професионалните учебни заведения. Това важи и за образователните заведения във Видин и региона. Още повече, че демографският спад тук е значителен. Но тези учебни заведения са под шапката на Министерството на образованието и науката, общината не се грижи за тях, като се изключи едно. Трябва доста ясно да се каже кои са специалностите на бъдещето, какви специалности са нужни за нашата община, с цел да има директна връзка с бизнеса. Всички заинтригувани страни би трябвало да създадат действителна тактика за просветителната конструкция във Видин. Ние не желаеме да закриваме учебни заведения и детски градини. Искаме да се понижат или въобще да се отстранен таксите в детските градини. Ще работим и за разкриване на филиал на медицински университет за образование на медицински сестри.

- Пропастта сред районите - икономическа, че даже и обществена, продължава да се усилва. Имате ли проект по какъв начин Видин да възвърне тогавашните си позиции?

- Имаме стратегия за превъзмогване на тези проблеми. Развитието на районите в България е на първо място държавна политика, само че и общините имат своето място. Привличане на вложения, създаване на европейски и национални планове, това е извънредно значимо. И в този момент има такива планове, само че те не основават принадена стойност и непрекъсната работна ръка. Няма грижа за дребния и междинен бизнес. Това би трябвало да се промени. Видин е северозападният вход на България. Той би трябвало да има своята " грабваща окото " магия на идващите по Дунав туристи, както и за всички посетители на града. Круизният туризъм не е единствената опция. Видин е с доста богата история със непокътнати до през днешния ден исторически монументи. Видин е историческа памет - Екзарх Антим Първи, Цар Иван Срацимир, Осман Пазвантоглу. Ще работим интензивно общината да се трансформира в същински туристически район.

Видин има минерални извори, затапени преди много години. Те са едно от съкровищата на района. Разработването им още веднъж в актуален и съвременен жанр може да притегли хора, страдащи от ставни и кожни болести както от България, по този начин и от чужбина. В радиус от 500 км няма минерални води с такава характерност.

- Дълго чакаше Видин своя Дунав мост, съумя ли той да донесе предстоящото възкръсване на региона, има ли какво още да се направи, с цел да се подтикват връзките на региона с Румъния?

- Мостът е чакан много дълго - първата петиция на видинските жители за построяването му е от 1909 година, импортирана в Народното събрание от тогавашния видински народен представител Найчо Цанов. А Дунав мост Видин-Калафат беше пуснат в употреба през 2013 година. Експертите чакаха към 100 000 прекосявания за първите 12 месеца, а бяха регистрирани 450 000. През втората година доближиха 850 000, а това лято имаше дни с прекосяване по 2500-3500 транспортни средства. При срещите хората слагат въпроса за какво част от приходите не остават в общината, на този въпрос и ние ще търсим отговор.

Проблем остана неналичието на автомагистрала или скоростен път от Видин до София. Ако си спомняте, през зимата на 2018 година имаше много митинги по този мотив, проведени от видинското съдружие на жителите " Единни за смяна " и подкрепени от Българска социалистическа партия. Строежът на този път към този момент следва и това би трябвало да притегли повече вложители в района.

Дунав мост Видин-Калафат спомогна за стимулиране на интелектуалните и чисто човешки връзки сред хората от двете страни на реката. Между двата града по жп линията на моста ежедневно се движи мотриса. Различни неправителствени организации и държавни, респективно общински, структури интензивно си взаимодействат, има десетки трансгранични българо-румънски планове. Английската гимназия, на която съм шеф, стартира съдействие с най-хубавото учебно заведение в Румъния, което е в Крайова, единствено на 90 км от Видин. Всичко това се случва, с помощта на този мост.

- Все по-често се пробват да убедят гласоподавателите, че е по-практично да изберат претендентите на ръководещото болшинство... Защо видинчани би трябвало да предпочетат вас и листата на " Българска социалистическа партия за България "?

- Видин към този момент опита разновидността с " болшинството " и не се получи. Трябва смяна. А за какво да предпочетат нашата листа? Защото с всички сили, умения и качества ще се опитаме да им я предложим в най-хубавия вид. Програмата ни " За Видин " е стратегия за по-достоен живот на жителите на общината. Защото ние - аз, като кандидат-кмет от гражданската квота, и групата общински съветници от Българска социалистическа партия, считаме, че сме единствената допустима опция за смяната. Не го ли създадем, никой няма да ни елементарни. Град с история над 20 века, основан и съществувал с помощта на удобното си разположение измежду блатиста и труднодостъпна дунавска равнина (в най-далечното минало), на завой на реката, пресичаща цяла Европа от запад на изток, столица на Бдинското царство, не може да си разрешава повече да бъде " на опашката " в Европа, както се случва към този момент 30 години. Историята няма да ни елементарни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР