Любимият на поколения деца писател Джани Родари отново е на

...
Любимият на поколения деца писател Джани Родари отново е на
Коментари Харесай

Такси за звездите на Джани Родари за първи път в самостоятелно илюстровано издание

Любимият на генерации деца публицист Джани Родари още веднъж е на българския пазар със своя роман " Такси за звездите " като независима илюстрована книга. Луксозното двуезично издание на историята може да бъде открито в книжарниците от тази седмица . Всички илюстрации в него са дело на надарената художничка Теодора Югова.

Разказът " Такси за звездите " е публикуван за първи път като част от сборника " Разни приказки за игра ", оповестен на български език през 1981 година от издателство " Отечество ". Той е и една от най-благодатните от образна позиция истории на италианския публицист . Свидетелство за това е екранизацията на описа в Словакия през 2016 година В книгата един таксиметров водач и неговият чудноват клиент оставят действителността зад себе си и поемат на премеждие, изпълнено с безредици, наследник шоколад, звезден прахуляк и яйца. И с цел да се потопят читателите още повече в магията, могат да си изберат една от три разнообразни развръзки.



Преводач от италиански е Бояна Петрова – дъщерята на Валери Петров, който е персонален другар с италианския създател, както и един от дребното поети, получили позволение от него да вършат свободен превод на най-интересните му хрумки.

Историята оживява посредством вълшебните илюстрации на Теодора Югова, нарисувани с темперни бои напролет на 2020 година Тогава художничката се пробва да избяга от локдаун действителността в България, избирайки вселената на Джани Родари. Илюстрациите, които тя прави към „ Такси за звездите “, са неин курсов план за Националната художествена академия. Тя го споделя в Instagram, без да чака че ще бъде забелязан и разпознат от бъдещото издателство като заслужен първи опит в книгоиздаването.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР