Любимите на всички пържени картофи имат различни наименования в света.

...
Любимите на всички пържени картофи имат различни наименования в света.
Коментари Харесай

Неподозираната истина за „френските” пържени картофки

Любимите на всички пържени картофи имат разнообразни наименования в света. Англичаните ги ядат най-често в композиция „ фиш енд чипс ” – риба с картофки, в Квебек им споделят „ поутин ”, парижаните ги ядат в композиция „ стек фрит ” – пържола с картофи.

Белгийците ядат техните „ фритен ” с майонеза. Това е едно от най-популярните ястия и в Щатите.

Много са страните, претендиращи, че са се сетили за първи път да изпържат картоф. В Съединени американски щати назовават ястието “French fries ”, което безусловно значи „ френски пържени неща ”. Затова и мнозина считат, че те са „ изобретени ” във Франция.

Ресторант скрои лицемерен номер на хиляди свои клиенти – и никой не се усети

Дали, обаче, това е по този начин?

Истината разкрива пред Би Би Си началник Албер Вердиен, който е и съавтор на книгата “Carrément Frites ”. В нея се споделя историята на пържените картофи.

Според него, няма спор, че пържените картофи са белгийско създание. „ Американците ги назовават „ френски картофи ”. Но те не са даже френски, те са франкофонски.

Историята споделя, че истинските пържени картофи са „ се родили ” в Намур във френскоговорящата част на Белгия. Местните поданици обичали изключително доста пържената риба.

Когато река Маас замръзнала в извънредно студената зима на 1680 година, хората били принудени да пържат картофи, вместо дребните рибки, с които били привикнали. Така се родили пържените картофи.

Привържениците на тази история настояват, че градчето освен е отечество на ястието, само че и на името му. Американските бойци, които били ситуирани във френскоговорящата част на Белгия през Първата международна война се твърди, че почнали да ги назовават “French fries ” и по този начин се популяризирало това название.

Въпреки че момента Белгия се бори в ЮНЕСКО за признание на пърженото ядене за белгийско кулинарно завещание, съгласно някои историята не е напълно вярна.

Кулинарният историк Пиер Леклерк твърди в своя публикация, че даже легендата за Намур да е вярна, по-вероятно е тя да се е случила през 1739 година. Според него картофите не са били познати там преди 1735 година.

Освен това той не има вяра, че локалните поданици са потопили картофите в лой до момента в който са ги пържели. Все отново през 18- век мазнината е била първокласна стока за елементарните хора.

Съседът на вилата ми даде да опитам шишчетата му с дробчета! Няма такава вкусотия

„ Маслото е скъпо, животинските мазнини се употребяват спестовно. Затова селяните ядели мазнините непосредствено, без да ги хабят върху самун или в ястия ”, изяснява той.

Французите също не признават тази история. Те настояват, че първичната форма на ястието била “pomme Pont-Neuf ” – надълбоко изпържени картофи, продавани от улични търговци на най-стария парижки мост – Пон Ньоф, през 18-и век.

Трудно е да се разбере от кое място е тръгнал пърженият картоф и по друга причина. Когато в изворите се приказва за ястието, не излиза наяве дали се има поради продълговати резени картофи, изпържени посредством потапяне в лой, или кръгли сотирани картофи в тиган с масло.

„ Пържени картофи са рожба на уличното готвене. Затова е толкоз мъчно да определим рожденото ѝ място ”, споделя кулинарният история Маделейн Фериер.

Вероятно не е толкоз значимо къде се е появило ястието, а кой е основал най-популярната му версия.

Според някои, пържените картофи са несъмнено американска храна. Един американец употребява приблизително годишно по 13 кг от нея.

Някои даже нахално скъсват връзките с европейското си завещание и кръщават картофките си “Freedom fries ”.

Канадското „ поутин ” пък е родено някъде през 50-те години на 20-и век в Квебек и е композиция от пържени картофи, сирене и сос грейви. Британските „ риба с картофи ” са друга знакова композиция. Въпреки че картофите са малко по разнообразни от „ френските ”, най-много по форма, общите неща са безспорни.

През 1928 година „ Ню Йорк Таймс ” разгласи рибата с картофи за „ британския хот дог ”.

Франция също популяризира своя версия – „ пон ньоф ”. Картофите са нарязани на съвършени правоъгълници, само че по този начин огромна част се изхвърля. Това трансформира ястието в част от изисканата кухня, а не толкоз от у персоналната храна.

Шокиращата истина за салатата „ Цезар “ (ВИДЕО)

В Париж има особено заведение – “Pont-Neuf – La Frite Française ”, където се оферират специфични пържени картофи. Наричат го „ чипс бутик ”. Всички съставки там са локални.

„ Нашата цел е да създадем висок клас пържени картофи ”, споделя един от създателите му.

Инфо: pochivka.blitz.bg 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР