Любим проект на вицепремиера Калина Константинова за развитие на Български

...
Любим проект на вицепремиера Калина Константинова за развитие на Български
Коментари Харесай

Особено куха лейка! Губим 100 000 000 лева, заради Калин на Киро Петков

Любим план на вицепремиера Калина Константинова за развиване на „ Български пощи “ е пред неуспех. Проектът за цифрова промяна на пощите е за 100 млн. лева и е част от Националния проект за възобновяване и резистентност. Оказва се, че той не може да бъде осъществен – и поради проблеми с режима на държавните помощи, и поради недомислени действия, които са в прорез с нормативни документи.
Това излиза наяве от направена от финансовия министър Асен Василев информация  са компликациите към осъществяването на проекта за възобновяване, направена за депутатите от отрасловата комисия по въпросите на Европейски Съюз в Народно събрание.
Проектът е доста упорит и бе представян от Константинова като основен за разцвета на пощите. „ От първия ден, в който с моя екип отговаряме за „ Български пощи “, се борим не просто за тяхното оцеляване, а за техния подем и бизнес разцвет. За задачата включихме едно от най-обичаните български предприятия като безспорен приоритет в Националния проект за възобновяване на страната от коронавирус рецесията и осигурихме спомагателни вложения ”, разяснява предходната година Константинова. По плана с изключение на рационализация на материалната база и оборудването е заложено даването на нови и доста амбициозни услуги. Предвидено е системите за сигурност на пощите да бъдат осъвременени, тъй че да могат да доставят до врата персонални карти или паспорти на жителите, да бъде внедрена система за услуги на едно гише, като пощите бъдат лицензирани като платежен оператор. Така в станциите ще могат да се заплащат разнообразни налози и такси, ще се дават и други комунални, финансови и застрахователни услуги. Пощите съгласно плана следва да станат и медиатор за обезпечаване на по-лесен достъп до административни и електронно административни услуги в дребни обитаеми места. Към част от тях ще има биометрични станции, като задачата е да може да се събират биометрични  данни и в обитаеми места без пункт на Министерство на вътрешните работи. Ще има и терминали за биодиагностика, които да правят най-популярни проучвания като мерене на пулс, температура, кръвно налягане, кръвна захар и така нататък Данните ще могат да се дават на платформи за теледиагностика, ще бъдат интегрирани и с Националната здравно-инфоормационна система.
Оказа се, че този упорит проект не може да бъде изпълнен. „ С Европейска комисия следва да се предоговори инвестицията за ограничение на обсега на действия или отдръпването й, заради усложнения в използване на режима на държавна помощ, настоящи нормативни ограничавания във връзка с даване на услуги за инспекция на електронната идентификация и за базови телемедицински диагностични услуги “, се споделя в направената от финансовото министерство информация.
Така обичаният план се оказва един от най-проблемните по линия на вероятно второ искане за заплащане. Предвидено е нужните промени в Закона за пощенските услуги, които да разрешат въвеждането на новите услуги, да са влезнали в действие все още на изпращането на искане за второ заплащане. Финансовият министър Асен Василев е оптимист, че такова искане ще бъде пратено септември месец, написа „ Сега “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР