Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той

...
Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той
Коментари Харесай

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а към този момент 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите. 

през днешния ден получава премията „ Кристално огърлие ” на Съюза на музикалните и танцови дейци.

На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор Любен Йотов.

Архитект по специалност, цигулар по предопределение и доста добър шахматист със съществени достижения, Йотов споделя, че музиката и шахматът го поддържат млад.

Шахматът има това свойство, че може да прави хората щастливи, като музиката . “

Като студент последна година взел участие в конкурс за първа цигулка в Държавния музикален спектакъл и бил признат. Конкурентите му били експерти, той – фен. Прекъснал тази обичана от него работа в Оперетата, когато приключил и го изпратили по систематизиране.

Желанието да изпълняваш, вътрешният порив към музиката е генетично заложен , има вяра Любен Йотов, който като самодеец е обиколил Европа няколко пъти. Твърди, че в самодейния оркестър възприятията на хората един към различен са по-благородни от тези в професионалния оркестър.

Човек би трябвало да има възприятие за комизъм и да е самокритичен, споделя ветеранът музикант.

„ Старостта се е отдалечила. Движението е значимо – аз, в случай че си седнал съм у дома, да съм мъртвец от дълго време. Тръгвайте пешком, никакви коли! Аз през живота си кола не съм имал. Турист съм бил “, споделя Любен Йотов в изявление за БНР. 

Самодеецът счита, че има „ екзистенц най-малко отговорности към обществото “, които би трябвало да изпълниш , тъй като в случай че бягаш от тях, „ те санкционира провидението “. Предполага, че откакто е жив на тези години, още някаква задача го чака за извършване.

Негови обичани композитори са Моцарт и Чайковски. „ Те сякаш ме подреждат вътрешно. “

Цялото изявление с Любен Йотов в предаването „ Сценична тресчица “ слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР