Лявото може да има много по-широко представителство само чрез обединение

...
Лявото може да има много по-широко представителство само чрез обединение
Коментари Харесай

Костадин Паскалев: Участие в правителство с ГЕРБ ще унищож...

Лявото може да има доста по-широко посланичество единствено посредством обединяване

Не поканихме Корнелия Нинова в НДК, тъй като сега куп общински организации смъкват доверието от нея

Виждам избори през пролетта, президентът Радев дава рационално време на партиите

Обидно е водачът да се съмнява в електората си - било то за машини или хартиени бюлетини

 

 

- Г-н Паскалев, в НДК се събирате представители на няколко обединения с концепция за ляво обединяване. От какво е предизвикана срещата?

- На последните избори Българска социалистическа партия реализира най-слабия резултат от десетилетия насам и през днешния ден има едвам 24 народни представители. Хора от лявото пространство коментирахме нуждата от обединяване, което да вдигне ясно представителността в Народното събрание, респективно в изпълнителната власт. В НДК ще бъдем група хора от Българска социалистическа партия, вътрешни обединения като „ Социализъм 21 век “, „ Социалисти БГ “, кметове, общински партийни структури. Решихме, че е добре да предизвикаме сходен разговор, наблягам, равнопоставен, без да има водещи персони или партии. Просто да седнем и да поговорим какви са левите хрумвания на България, какви са левите секторни политики. И допустимо ли е да се стигне до организационно обединяване на левите политически субекти. Това е първичната концепция.

- Кои водачи и организации очаквате на срещата?   

- Поканени са представители на политическите партии - Българска социалистическа партия, АБВ, „ Изправи се, България “ на Мая Манолова, " Движение 21 " на Татяна Дончева, „ Прогресивна линия “ на Красимир Янков, МИР на Симеон Славчев, „ Нормална Държава “ на Георги Кадиев. Дано всички се отзоват, с цел да стартираме същински и конструктивен разговор. Разбира се, чакам да участват доста леви хора отвън партиите - интелектуалци, публицисти. Виждам го като спокоен разговор сред сътрудници.

- Има ли покана за управлението на Българска социалистическа партия?

- Поканили сме публично заместник-председателя на Българска социалистическа партия по съдружните въпроси Атанас Зафиров. Дали ще взе участие, решението е негово.

- А за какво не водачът на партията Корнелия Нинова?

- Трудно може да бъде поканена, тъй като паралелно вървят процеси, в които общински препоръки смъкват доверието си от Корнелия Нинова. Ние сме деликатни и спокойни от тази позиция - разговорът би трябвало да върви, без значение кой е ръководител на Българска социалистическа партия.

- Има ли за цел това обединяване да взе участие на избори, които евентуално ще са през март или с локалните наесен?

- Ако се стигне до единодушия по главните леви хрумвания и политики, минаваме на второ равнище, а точно основаване на координационна група, състояща се от две. Едната ще се занимава с левите политики, а другата с чисто организационните въпроси по обединяване на лявото пространство. То може да бъде във тип на коалиция, на нов индивид. По-важното е да има схващане, че лявото пространство има сили да реализира доста по-голямо посланичество посредством обединяване. И естествено, да осъществя своите хрумвания за ръководство на страната.

- Може ли да го назовем опция на Българска социалистическа партия?

- Не! Аз мощно се надявам, че един ден цялото Българска социалистическа партия ще взе участие в ляво обединяване.

- Ако не се неистина, Татяна Дончева сподели пред БНР, че Българска социалистическа партия е добре пристигнала в обединяването, само че без Корнелия Нинова. Или най-малко по този начин ми прозвуча?

- Нито един водач отвън Българска социалистическа партия не може да разяснява какво би трябвало да бъде управлението на партията. Българска социалистическа партия би трябвало да го реши.

- Вие сте част от Българска социалистическа партия, от много време обаче имате ясна позиция за бъдещето на партията и Корнелия Нинова?

- Напълно ясна и безапелационна позиция - ръководителят на Българска социалистическа партия би трябвало да се отдръпна. А кой може да го смени, това е към този момент въпрос на развой на избор. Всеки наш член на партията може да се кандидатира.

- Какво прави сега Българска социалистическа партия в Народното събрание съгласно вас? Имам поради, това гласоподаване дружно с ГЕРБ по съществени тематики - избор на ръководител, хартиени бюлетини...

- Абсолютен факт е гласуването с ГЕРБ. Българска социалистическа партия се включи в избора на ръководител на Народното събрание по един не доста правилен метод. Второ, стана вносител на промените на Изборния кодекс за връщането на хартиената бюлетина. Две доста груби неточности.

- Лично вие за хартиената бюлетина ли сте?

- Против връщането обратно съм.

- Аргументите на Българска социалистическа партия са, че по-възрастните гласоподаватели се плашат от машините?

- Извинете, в случай че един водач назовава електората си нерешителен, без значение дали е за машини, или за хартиени бюлетини, това е срамно. Той не почита личните си гласоподаватели.

- Хартиената бюлетина няма ли да вдигне резултата на Българска социалистическа партия?

- Големият проблем е загубата на доверие на жителите в партийните субекти, а не в машини или хартиени бюлетини.  

- Защо тогава от Българска социалистическа партия толкоз упорстват за връщането на хартията?

- Не мога да си го обясня.

- Готвят ли се в Българска социалистическа партия да ръководят с ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- Вероятно това е далечната мисъл.

- Грешка ли ще е това?

- Ще унищожи Българска социалистическа партия вечно. Категорично!

- Кога виждате новите избори?

- През март. Тук има забавна нечиста сделка, че надали не президентът Радев желал избори тогава. Той сподели нещо друго и то напълно ясно - в случай че политическите партии не заявят нещо друго, то изборите ще са през март. От една страна, им дава опция да създадат държавно управление, от друга - да минат тежките месеци. Смятам, че е рационален доводът му - добре, минаваме бързо съвещания и какво - акцията ще започва на Коледа? 

- Избори „ 2 в 1 “ наесен не ви ли звучи по-логично?

- Не, не съм последовател на тази скица.

- Защо внезапно е този огън на Българска социалистическа партия по „ Продължаваме промяната “, евентуално и противоположното е правилно, въпреки всичко до през вчерашния ден бяха сътрудници?

- Далечната вероятност, за която приказвах, е това, което стимулира Българска социалистическа партия в тази ситуация - т.е. присъединяване в държавно управление.

- Имат ли почва обвиняванията, че Кирил Петков върви в Народното събрание с вълшебни кодове за машините в джоба?

- Доста несериозно. Много по-добре би било, в случай че партиите се концентрират върху сигурността на броенето при машинен избор, а не върху връщането на хартиената бюлетина.

- Не сте самичък в Българска социалистическа партия против хартията. Наскоро четох пост по тематиката на господин Кирилов, заместник-министър на електронното ръководство и някогашен ваш народен представител, в който изяснява ясно за тези кодове?

- Благовест Кирилов, да. Категорично съобщи, че е подготвен да покаже по какъв начин не може да бъде позволена никаква операция. Той е член на столичната организация на Българска социалистическа партия, не може да бъде упрекван в пристрастия към друга партия. 

- Какъв е капацитетът на лявото в България, в случай че се яви обединено на едни нови избори?

- Над 120 депутати.

- Включвате ли включително и хора на „ Промяната “, които също изповядват много леви хрумвания?

- Техните хрумвания са повече обществени, в сравнение с леви.

- „ Възраждане “ какви са - противник или евентуален сътрудник?

- Аз думата противник не я употребявам. Всяка партия може да бъде конкурент или сътрудник, според от държанието. Въпрос на ясни условия.

- Има ли единодушие по левия фланг за войната в Украйна, или може да стане разграничителна линия?

- Има цялостното схващане, че войната не е средство за решение на проблеми. Незабавното преустановяване на военните дейности е това, което левите партии желаят. Но нали виждате каква реторика се разнася из българското общество. Първо беше оръжието за Украйна, след това самолетите F-16. Това е неуместно!

- Третата тематика са бюлетините. Не са ли други целите на българина - цените в магазина, цените на топлото зимата, стопанската система и вложенията...

- Бюлетините са още по-абсурдни. Определено българските жители имат други тематики преди всичко.

- Президентът Георги Първанов ще участва ли на диалозите в НДК?

- Да, ще участва.

- Вие персонално оптимист ли сте за това ляво обединяване?

- Определено, другояче нямаше да се заемам изобщо.

 

Костадин Паскалев е добре прочут в българския политически живот. Беше кмет на Благоевград, преди да стане народен представител, а след това вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Член на Националното управление на Българска социалистическа партия. Той  е един от моторите на срещата на следващия ден, на която знакови политически и публични фигури ще обсъдят обединяване на лявото в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР