Управителният съвет на 13 века България анулира процедурата по конкурса

...
Управителният съвет на 13 века България анулира процедурата по конкурса
Коментари Харесай

Анулираха конкурса Роман на годината заради конфликт на интереси

Управителният съвет на " 13 века България " анулира процедурата по състезанието " Роман на годината " , оповестяват от Фонда. Причината е, че редакторът на книгата, която е взела премията, е бил измежду журито - доцент доктор Борис Минков.

Това е разисквано на съвещание на УС на " 13 века България " на 27 май, на което се е разгледал изцяло състезанието и е установено, че той е извършен организационно в сходство с настоящия статут на премията. Установи се, че един от членовете на журито, макар подписаната декларация за спор на ползи, не е отдръпнал наличието си от състава на журито.

От Фонда взеха решение състезанието да се организира още веднъж до края на тази годината , със същото жури, само че без присъединяване на Минков в него. Неговото място ще заеме специалист, който ще се дефинира на съвещание през юни месец.

Също по този начин беше решено, че на членовете на журито няма да се изплати хонорар за присъединяване им в предходните съвещания, поради споделената отговорност, която всеки от тях носи, по повод зародилата обстановка. Журито ще организира нови съвещания, на които ще прегледа още веднъж кандидатстващите романи, ще излъчи номинираните и ще дефинира кой от тях печели премията за разказ на 2024 година.

На изпълнителния шеф на НДФ " 13 века България " е предоставено да извърши промени в статута на премията, които ще се внесат за разискване и утвърждение от УС.

Те включват ограничения за прелиминарен надзор по отношение на административна допустимост; смяна на метода на оповестяване състава на журито, чиито съвещания ще бъдат налични онлайн в действително време. Независимо от бъдещите промени в статута, Фондът акцентира, че съществуването на спор на ползи в дейностите на едно и също лице се състои в едновременното съществуване на частен и обществен интерес, в процеса на реализация на публично значима изборна активност, каквато е журирането.

Припомняме, че при започване на май се връчи годишната Национална литературна премия за български разказ на годината от НДФ " 13 века България ". Победителят беше романът " Вулкан " на Елена Алексиева. Но авторката върна премията поради спора на ползи, който се сътвори. Оказа се, че редакторът на книгата - Борис Минков - е измежду членовете на журито. 

" Хагабула " на Тодор Тодоров стана разказ на годината

Романът е публикуван през 2022 от издателство " Жанет - 45 "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР