Лятото обикновено е скучно откъм новини. Мнозинството от държавниците и

...
Лятото обикновено е скучно откъм новини. Мнозинството от държавниците и
Коментари Харесай

За безотчените отчети на партиите

Лятото нормално е скучно откъм вести. Мнозинството от държавниците и политиците избират да почиват през месец август. Нещеш ли, един от тези политици, в тази ситуация общинския консултант от Българска социалистическа партия Бенчо Бенчев, е избрал да почива в Турция с оповестения занационални и интернационално търсене Димитър Желязков – Митьо Очите.
Но тази вест е остаряла и не толкоз забавна. Днес стана ясно, че Бенчев с изключение на общински консултант, е бил и великодушен донор на Българска социалистическа партия. Поне съгласно думите на негови сътрудници от Общинския съвет в Бургас. Според тях той е бил измежду главните спонсори на партията в района и на последните локални избори дарил... 20-30-50 хиляди лв..

Би било похвално, в случай че не е нелегално. Защото по закон оптимално допустимата сума за подаяние на партия от едно лице е 10 000 лева Дори да приемем, че условното „ 20-30-50 хиляди лв. “ е по-близко до минималната посочена сума, а точно 20 000 лева, то това продължава да е два пъти повече от плануванаъа в закона норма.

Но и това не е най-интересното в тази ситуация. Ситуацията става в действителност забавна, когато се погледнат формалните доклади за дарения на партията по време на последните изборни акции. Там не откриваме Бенчо Бенчев като донор. Нито по време на локалния избор, нито на президентския или на парламентарния подобен.

Как тогава общински консултант от Българска социалистическа партия в Бургас твърди, че Бенчев е дарил, да кажем, 50 000 лева? Откъде са пристигнали тези пари и къде са отишли, откакто явно Сметната палата не е осведомена за тях?

Отговорът е елементарен – партиите в България всеобщо употребяват черните си каси за обезпечаването на изборния развой. И това е допустимо, защото съгласно актуалното законодателство, отчитането пред Сметната палата е в информативен режим. Дори отчитането на изразходването на държавната дотация е по-скоро проформа, защото в него се показва единствено сума за „ разноски “ и „ доходи “. Докато законодателството не се промени, случаите като този с Бенчев ще продължат.

Михаил Кръстев, Фрогнюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР