Лятото напълно влезе в своите права, което означава, че температурата

...
Лятото напълно влезе в своите права, което означава, че температурата
Коментари Харесай

Смъртоносен хлад: Нов лайфхак в TikTok за охлаждане - не го правете!

Лятото изцяло влезе в своите права, което значи, че температурата на термометрите пълзи непреклонно нагоре. В лицето на възходящото световно стопляне жегата удря жителите на множеството страни и по тази причина хората непрестанно измислят нови способи да се спасят от нея.

Тази година нов лайфхак пусна корени в трендовете на TikTok: потребителите поучават потреблението на мокра, замръзнала забрадка като ефикасен метод за изстудяване на стаята. Предполага се, че е подобаващ за тези, които нямат климатик.

Препоръките споделят да вземете забрадка, да я намокрите с хладка вода и по-късно да я замразите. След това замразената забрадка би трябвало да се сложи върху вентилатора - допуска се, че по този метод можете да охладите жилището си, пише Daily Mail. Всичко би било наред и въздухът в действителност може да стане малко по-хладен, само че учените предизвестяват, че това може да бъде извънредно рисково.

Според инженера по продуктова сигурност в Electrical Safety First, Джузепе Калана, водата и електричеството в никакъв случай не са най-хубавата концепция. Важно е да запомните, че тези две неща са несъвместими и даже могат да доведат до гибел. Първо, вода от замръзнала забрадка може да попадне върху щепсела или контакта, което може да докара до късо съединяване. Второ, този способ на изстудяване усилва риска от токов удар.

Въпреки обстоятелството, че лайфхакът става все по-популярен, видеото към този момент стана вирусно и доста консуматори към този момент писаха, че в действителност работи. Изследователите са загрижени, че сходни опити за изстудяване на въздуха в пространствата в действителност могат да доведат до увеличение на токовия удар и късо съединяване.

Ето за какво Каланд и сътрудници приканват хората да се вразумят и да не употребяват този способ за изстудяване на пространства. Експертите припомнят, че слагането на замръзнала забрадка върху включен вентилатор може да дестабилизира устройството и да го накара да падне - в най-хубавия случай устройството просто ще се счупи.

Изследователите показват, че най-големият риск идва от кърпата, която в последна сметка се размразява и става просто мокра. Калън също предизвестява да не оставяте вентилатора да работи през нощта - в случай че устройството ви се срине, до момента в който спите, това може да не е напълно безобидно.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР