Лятото е един от активните сезони за покупка на ваканционни

...
Лятото е един от активните сезони за покупка на ваканционни
Коментари Харесай

Курортите с най-евтини ваканционни жилища по Черноморието

Лятото е един от дейните сезони за покупка на ваканционни парцели най-много по Черноморието. Нарастването на цените на жилищата през последните години не подмина и този вид жилища. На някои места се стига до там, че към този момент приказваме за съпоставения с цените на софийските парцели. Наскоро money.bg ви описа за едно от южните ни черноморски градчета Ахтопол, в което цените на квадратен метър за някои жилища доближиха 1800 евро.

Ако търсите обаче по-бюджетни разновидности ще би трябвало да се огледате малко по-северно от Ахтопол.

Към края на юли измежду офертите не са се предложили жилища наоколо до морето, на цена под 500 евро на кв.м., каквато можеше да се срещне за атрактивен парцел преди 3 - 4 години на Черноморието. Това разяснява пред Money.bg Снежана Стойчева, шеф на платформата imoti.net.

" Реалните покупко-продажби се подписват на цени с 5-10% по-ниски от офертните. Преобладават предложения в затворени комплекси, най-вече приключени и обзаведени т.е. второстепенен пазар ", споделя тя.

При по-евтините парцели се вижда, че целогодишната такса е по-висока.

Ето и съответни образци за това къде да търсите по-евтини парцели по морските ни градчета и курорти:

Област Бургас

Средните цени в Слънчев бряг вървят към 1018 евро на кв.м. за двустаен апартамент.

Сред най-евтините предложения обаче, може да се откри парцели за по 500 евро на кв. м., даже да звучи необикновено. Една от офертите на уеб страницата imoti.net да вземем за пример предлага студио на цена от 16 100 евро, 29 квадрата, полуобзаведено жилище.

Друга оферта, само че в Св. Влас предлага жилище за 22 000 евро. Площта му е 38 кв.м., което прави е към 580 евро на квадратен метър.

Средни цени на двустаен в Св. Влас са 1125 евро на кв.м.
 Ахтопол гони София по цени на парцелите
Малкото черноморско градче, което гони София по цени на парцелите

Цената на квадрат съгласно действителни разгласи е близо 1700 евро

Област Добрич

Средната цена за Балчик по данни към края на юли 2023 за един двустаен апартамент е 1005 евро на квадрат.

Могат да се намерят предложения за за 770 евро на квадратен метър, съгласно действителна публикация за жилище от 37 кв.м., необзаведен.

В град Каварна цените са малко по-ниски, като справката демонстрира 905 евро междинна цена за типично двустайно жилище с повърхност от 80 квадратни метра.

Един много по-евтин вид е публикация, която предлага жилище с повърхност 56 кв. м. на цена 32 990 евро, което прави 589 евро на кв.м. или много под междинните цени за градчето.

Област Варна

Средните цени в град Бяла на двустаен са към 800 евро на кв.м. по данни от края на предишния месец. Значително е нарастването от 2022 година, когато междинната цена е била 650 евро на квадрат.

Най-изгодната, може би, оферта предлага апартамент от 55 кв.м. на цена от 32 900 евро или по 589 евро на кв.м.

Цените на ваканционните парцели в селището с най-дълга плажна линия по Черноморието Шкорпиловци варират към 1100 евро на кв.м. за двустаен апартамент.

Тук не могат да се намерят предложения в диапазона към 500-600 евро на квадратен метър. Най-изгодната оферта е за апартамент от 50 кв.м. на цена от 47 880 евро или по 958 евро на кв.м.

Като цяло, по данни на имотни организации у нас, не се чака спад на цените в скоро време, или най-малко не толкоз внезапен. Очакванията са годината да приключи със спад в покупко-продажбите за покупка на жилища у нас. Това ще донесе и спад в цените, само че с доста мудни темпове. Ако тази година приключи, отчитайки спад в покупко-продажбите, то охлаждането при цените може да се чака през идната или през 2025 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР