Лято 2018 – с по-чиста водаМасирани проверки на Министерството на

...
Лято 2018 – с по-чиста водаМасирани проверки на Министерството на
Коментари Харесай

Лято 2018 – с по-чиста вода
Масирани проверки на Министерство

Лято 2018 – с по-чиста вода
Масирани инспекции на Министерството на туризма, районната екоинспекция и РЗИ в Слънчев бряг. Лято 2018 година – с по-чиста вода, е констатацията на екипите, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

Всички заведения на северния плаж в курорта Слънчев бряг са заустени в канализационната система. Няма нерегламентирано изхвърляне на мръсни води в морето. Това е трета ревизия на северния плаж от началото на летния туристически сезон. От Министерството на туризма наблюдаваха и дали има указателни табели по плажа, както и свободната зона на плажната линия.

„ 63 взаимни инспекции са създали Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас и Варна, с РЗИ непрестанно ревизираме, те взимат пробите от морето. Ние въпреки това изискахме да се ревизира дали заведенията които виждаме на територията на морския плаж са заустени и в съответната канализация. Това което установихме е че няма заведения които да имат нерегламентирано заустване, ” сподели министърът на туризма Николина Ангелкова.

Инспекторите на РЗИ правят регулярни инспекции на водата на всеки две седмици, прецизираха от РЗИ Бургас. Извънредни инспекции обаче се вършат постоянно, когато има подадени сигнали, каквито неотдавна имаше в град Обзор.

„ Пробите които са изследвани са 222 от началото на годината, тествани са 83 плажа, 47 зони за къпане. В тези 47 зони за къпане, които са избрани, в действителност ние сме открили в 48% чудесно качество на водите, и в останалите 52% сме открили положително качество ”, сподели доктор Георги Паздеров, шеф на РЗИ Бургас.

Той посочи, че четирите плажа, които през отминалия сезон бяха маркирани от инспекторите като „ приемливи ”, към този момент са с по-добро качество. Това означавало, че в черноморските води има по-малко бактерии „ ешерихия коли ” и „ ентеро коки ”.

Миналото лято по това време от еконспекцията имаха десетки сигнали за преливащи канализационни системи с мръсни води на редица хотели. През зимните месеци обаче по този проблем било работено.

„ Започва модернизацията на пречиствателната станция с рационализация на Приморско и Китен, тъй че за идващото лято ще е прелестно. Това лято е добре, няма превишаване ”, сподели инж. Тонка Атанасова, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР