Лятното часово време през 2023 г. настъпва в 3:00 часа

...
Лятното часово време през 2023 г. настъпва в 3:00 часа
Коментари Харесай

Кога настъпва лятното часово време през 2023 г. и накъде се местят стрелките?

Лятното часово време през 2023 година настава в 3:00 часа през нощта тази неделя, 26 март, когато стрелките на часовника още веднъж би трябвало да се завъртят.

Преминаването от зимно към лятно часово време значи пренасяне тутакси напред, т.е. от 3:00 часа автоматизирано ще стане 4:00 часа. Един час през нощта се пропуща, с цел да получат хората повече дневна светлина денем.

Това значи, че в случай че в неделя заран човек се буди към 8:00 часа, по новото време ще е 9:00 часа.

Повечето хора през днешния ден не усещат по кое време се е сменил часът, тъй като сверяват времето по всевъзможни цифрови носители. Компютрите, смарт телефоните и смарт часовниците се фиксират автоматизирано без потребност от човешка интервенция.

Връщането към зимното часово време е планувано за 29 октомври 2023 година от 4:00 часа през нощта, когато стрелките ще се върнат обратно – на 3:00 часа.

Повечето страни в Европейския съюз одобряват лятното часово време през 70-те години на 20-и век. Между 1980 година и 1984 година са признати поредност наставления, които дефинират, че лятното часово време стартира през последната неделя на март и приключва през последната неделя на октомври. Причината е, че всяка страна в Европейски Съюз е имала разнообразни дати, на които го е въвеждала.

Настоящите правила в Европейски Съюз са въведени в осъществяване на инструкция на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейски Съюз от 2001 година, която контролира лятното часово време в Съюза.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР